ZA BRIGU O GRAĐANIMA, KLJUČ U RUKE: Na novosadskom Jugovićevu useljavaju se i niču novi stanovi za "bezbednjake"

Z. GRUMIĆ

11. 03. 2022. u 13:17

KADA je početkom avgusta 2019. u Novom Sadu položen kamen temeljac za izgradnju prvih stanova za pripadnike službi bezbednosti, u okviru velikog državnog projekta koji je 2018. pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, naselje Jugovićevo ubrzo je postalo veliko gradilište. Drugo najveće u sektoru visokogradnje u Srbiji, posle Beograda na vodi. Novi Sad će tako dobiti 1.972 stana po ceni od svega 500 evra za kvadrat.

ЗА БРИГУ О ГРАЂАНИМА, КЉУЧ У РУКЕ: На новосадском Југовићеву усељавају се и ничу нови станови за безбедњаке

Useljeni stanovi u Jugovićevu / Foto N. Karlić

Zakorovljeni prostor, blizu istoimene kasarne, brzo je očišćen i detaljno pripremljen za gradnju, i već do aprila 2021. bile su izgrađene i uređene prve tri zgrade sa 548 stanova, od jednoiposobnih do trosobnih, u koje su se uselile porodice pripadnika Vojske, MUP, BIA i drugih bezbednosnih službi.

- Prijavili smo se za stan, koji je na trećem spratu prve zgrade. Presrećni smo svi u porodici jer smo najzad rešili stambeno pitanje, posle višegodišnjeg podstanarskog života - rekla je ushićeno "Novostima", neposredno pre useljenja, jedna buduća stanarka sedmospratnice u lepo uređenom stambenom bloku.

Prve ključeve stanova na Jugovićevu, izgrađenih u prvoj fazi izgradnje više od 20.000 stanova u sedam gradova Srbije (Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici), uručila je premijerka Ana Brnabić. Tada je istakla da država ovim na konkretan način pokazuje zahvalnost i brigu o svojim građanima.

- Ovim projektom kažemo hvala vama i vašim porodicama na svemu što ste uradili, što ste se opredelili za poziv koji podrazumeva da ste svakog dana u potencijalnoj opasnosti, na braniku otadžbine - poručila je premijerka i najavila da će Novi Sad biti prvi grad u kojem će se graditi dodatni kontingent takvih stanova, u okviru druge faze.

Predsednica Vlade uručila je i u januaru ove godine u Jugovićevu ključeve kupcima stanova po povlašćenoj ceni uz podršku države, u okviru prve "b" faze koja ima nove tri zgrade sa 438 stanova.

Prvobitno je bilo planirano da u Novom Sadu budu izgrađena ukupno 1.972 stana na 145.000 kvadratnih metara u vrednosti od 8,5 milijardi dinara, a kasnije je dodato novih 200 stanova. U međuvremenu su usledile izmene zakona po kojima su pravo na kupovinu tih stanova stekli i borci, porodice palih boraca, kao i ratni i mirnodopski vojni invalidi.

Značajnu podršku projektu izgradnje ovih stanova dao je Grad Novi Sad uređujući lokaciju potrebnom infrastrukturom, a finansijski je pomogla i Pokrajina.

- Parcela koja je decenijama bila zaparložena, danas je moderno i prelepo naselje povezano sa bulevarima i ostalim delovima grada. Zahvaljujući svemu onome što planski, savesno i odgovorno radimo u prethodnih devet godina, sada smo u stanju da, kao lokalna samouprava, izdvojimo milijardu i po dinara i investiramo ih na ovom lokalitetu, pored onoga što država investira - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom jednog od obilazaka gradilišta.

Tako će, ako sve bude išlo po planu, uz savremeno uređen stambeni kompleks sa 1.972 stana za pripadnike snaga bezbednosti, na Jugovićevu biti izgrađeni nova osnovna škola i obdanište, kao i najveći atletski centar u Srbiji, čime to naselje sa planiranih 10.000 stanovnika postaje izuzetno atraktivno i ugodno za život.

KATEGORIZACIJA

U PRVA tri stambena objekta na Jugovićevu, sa 548 stanova, jednosobnih je 115, jednoiposobnih i dvosobnih ima 268, dvoiposobnih i trosobnih 141, a 24 su troiposobna. Prva "b" faza projekta na Jugovićevu sadrži devet stambenih objekata sa ukupno 1.424 stana od kojih su 281 jednosobni, 352 jednoiposobna, 360 dvosobnih, 111 dvoiposobnih, 248 trosobnih i 72 troiposobna.

PRESUDNA PODRŠKa DRŽAVE

KLjUČ svog novog stana na Jugovićevu, među prvima je dobio Goran Samardžić iz Službe obezbeđenja pri Ministarstvu pravde, koji se uselio u stan od 40 kvadrata.

- Meni i mojoj porodici ovo mnogo znači. Uslovi su veoma povoljni i uspeli smo. Ne verujem da bismo bez podrške države ikad kupili stan, onako redovno na tržištu - rekao je Samardžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)