DO 14. MAJA ULAZ BESPLATAN: Počela 113. kupališna sezona na novosadskom Štrandu

Lj. PRERADOVIĆ

02. 05. 2024. u 11:35

NA najuređenijoj plaži na Dunavu, novosadskom Štrandu, otvorena je 113. kupališna sezona, a ulaz je do 14. maja besplatan.

ДО 14. МАЈА УЛАЗ БЕСПЛАТАН: Почела  113. купалишна сезона на новосадском Штранду

Foto: Gradsko zelenilo

Na predlog gradonačelnika Novog Sada doneta je odluka da cena ulaznica ostane ista kao prethodnih godina i da dnevna ulaznica košta 50, a sezonska bez popusta 1.045 dinara, dok sezonska sa popustom i ulaznica za pravna lica košta 850 dinara. Izrada kartice za sve vrste ulaznica košta 300 dinara, s tim da velike kabine imaju pravo na četiri, a male na dve besplatne sezonske karte.

Sa plaže su uklonjene vetrozaštitne ograde, a sa bagerom je poravnat peščani deo plaže na čitavoj dužini od 600 metara. Mašina za prečišćavanje peska od nečistoća je prečistila svih 600 metara dužine, a iz priobalnog dela su radnici ručno vadili grane i otpad koji je Dunav naneo.

- U gornjem peščanom delu plaže urađeno je ručno fino grabljanje i uklanjanjU nečistoća – navode u JKP „Gradsko zelenilo“ šta je urađeno pre otvaranja kupališne sezone. - Bove kojima se u vodi obeležava bezbedna zona kupanja, čiste se i pripremaju za postavljanje, spasilačke kule su pripremljene i postavljene na svoje pozicije.

Institut za javno zdravlje Vojvodine uradio je uzorkovanje vode iz Dunava, na tuševima i fontanama, kao i ugostiteljskim objektima. Uzorak površinske vode Dunava je, kako navode u JKP „Gradsko zelenilo“ koje upravlja plažom, dobrog ekološkog statusa i odgovara propisanim zahtevima druge klase, te su kupanje i rekreacija dozvoljeni. Voda za piće je zdravstveno ispravna.

HUMANITARNI PONEDELjAK

“GRADSKO zelenilo” će i ove godine nastaviti akciju „Humanitarni ponedeljak“ kada se ulaz na plažu ne naplaćuje, već je sav prihod koji posetioci dobrovoljno prilože namenjen sugrađanima koji se bore sa teškim i retkim oboljenjima i kojima je ovakva vrsta pomoći neophodna. Svi Novosađani, koji imaju potrebe za ovakvom vrstom pomoći, svoje zahteve mogu dostaviti na glavnu blagajnu Štranda.

Tokom zime i proleća urađeni su važni pripremni radovi. U delu plaže iza mosta urađeno je podmlađivanje oblikovanjem i proređivanjem krošnji. U okviru projekta “Sanacija zelenila na teritoriji grada Novog Sada” posađeno je 25 novih stabala na mestima gde se nalazilo drveće koje je polomljeno u oluji 2023.

- Zasejano je 3.000 kvadrata novog travnjaka, na klackalicama i ljuljaškama postavljene su nove sedalice- navode u „Zelenilu“ šta je urađenpo. - Očišćeni su krovovi svih objekata, a izvršena je dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija svih kabina. Travnjaci i drveće na celoj plaži, tretirani su protiv krpelja. Takođe, kao i ranijih godina angažovani su spasioci lekarska služba i obezbeđenje. U toku je izrada kalendara kulturno-zabavnih, edukativnih i sportsko-rekreativnih dešavanja na kupalištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)