EVROPSKA KUĆA U SRCU ŠUMADIJE Emanuel Žiofre u Kragujevcu: Građani Srbije treba da budu ponosni na rezultate digitalizacije

V. Hadžić

24. 04. 2024. u 15:44

EMANUEL Žiofre, ambasador Evropske unije u Beogradu i ambasadori Italije i Slovačke, Luka Gorije i Mihal Pavuk, boravili su danas u radnoj poseti Kragujevcu.

ЕВРОПСКА КУЋА У СРЦУ ШУМАДИЈЕ Емануел Жиофре у Крагујевцу: Грађани Србије треба да буду поносни на резултате дигитализације

Foto: V.H.

Tom prilikom u Zgradi grada sa Nikolom Dašićem, gradonačelnikom Kragujevca, potpisan je Memorandum o otvaranju još jedne evropske kuće. Ovakvi centri već postoje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Delegacija ambasadora posetila je i državni Data centar, gde ih je dočekao Mihajlo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije i predstavio im dalje planove u okviru  projekta "Skok u budućnost- Srbija 2027" za proširenje Data centra, dalje ulaganje u kapacitete superkomjutera i izgradnju velikog Inovacionog distrikta.

- Prva zgrada od 5.000 m2 gradi se sredstvima iz budžeta RS i biće završena do sredine naredne godine. Ovo je prilika da kroz plan rasta i dogovora sa EU nađemo dodatna sredstva kako bi i ostale zgrade Inovacionog distrikta, koji će se prostrati na 60.000 metara kvadratnih, bile završene do kraja 2027. godine – rekao je ministar Jovanović.  Ideja je da postane epicentar okupljanja mladih, pametnih, talentovanih i sposobnih ljudi koji će u svom gradu imati uslove za život i rad kakvi ne postoje nigde u Evropi. Mladih koji će ostajati u Srbiji, sa svojim porodicama, da razvijaju svoje ideje, vizije i snove i koji će biti motor daljeg razvoja i napretka i Kragujevca i Srbije.

Ambasador Žiofre je rekao da je „Zaista impresioniran infrastrukturom za čuvanje podataka i misli da to predstavlja ekonomiju budućnosti."

- Ovaj Data centar u Kragujevcu je pokazatelj svega onoga što je Srbija do sada uradila kada govorimo o digitalizaciji i modernizaciji. Svi u Srbiji treba da budu izuzetno ponosni na sva dostignuća u ovoj sferi. Evropska unija je takođe podržala ovu oblast - rekao je ambasador Žiofre i dodao da je zajedno sa ministrom Jovanovićem obišao mnoga mesta u Srbiji koja su dobila brzi internet kroz Projekat razvoja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije, a pohvalio je i učešće Srbije u programu Digitalna Evropa.

Delegacija ambasadora tokom boravka u Kragujevcu posetila je i Područnu kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije i kompaniju  PMC Automotive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)