BEZ DUALNOG NEMA NAPRED: Na Sajmu zapošljavanja u Svilajncu, 20 kompanija tražilo 300 radnika (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 04. 2024. u 06:30

KAKO pre 16 godina u Svilajncu gotovo da nije bilo nijedne fabrike, meštani ovog grada uhlebljenje su tražili u većim gradovima ili u inostranstvu.

БЕЗ ДУАЛНОГ НЕМА НАПРЕД: На Сајму запошљавања у Свилајнцу, 20 компанија тражило 300 радника (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Danas je slika potpuno drugačija. Svilajnac je doživeo privredni procvat, što ga pozicionira kao lidera i ndustrijski centar Pomoravskog okruga, koji zapošljava stručnjake iz cele Srbije. Na radna mesta iz drugih opština svakodnevno dolazi preko hiljadu radnika. Zato ne čudi što je na trećem Regionalnom sajmu zapošljavanja 20 kompanija izrazilo potrebu za preko 300 radnika - od inženjera, preko menadžera do radnika u proizvodnji.

Maša Stoiljković, koja je završila Srednju ekonomsku školu po dualnom modelu, našla je nekoliko poslova u struci, a Irena Spasojević, samohrana majka dvoje dece iz Oreovice kod Požarevca, farmaceut, koja je ostala bez posla pre dva i po meseca, iako je imala stalni radni odnos, aplicirala je za dva radna mesta.

Plata, hrana, prevoz, smeštaj

SREDNjA škola "Svilajnac" po dualnom modelu od 2017. godine upisuje đake na smerovima bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade rezanjem i tehničar mehatronike, a od ove godine upisaće i operatere za izradu nameštaja.

- Čak 65 odsto đaka školuje se po dualnom modelu. Đaci su veoma motivisani, jer im kompanije plaćaju učenje kroz rad, obezbeđuju prevoz i topli obrok, a po završetku školovanja imaju mogućnost da se zaposle u tim kompanijama. Učenici stiču znanje i veštine u realnim fabričkim uslovima i kompanijama, sa njima rade licencirani mentori, a koordinatori prate njihov rad - rekla je za naš list direktorka Srednje škole "Svilajnac" Slađana Stojanović.

Đaci deficitarnih zanimanja dobijaju "džeparac" od države i opštine Svilajnac, a smeštaj u domu je besplatan.

Na sajmu je bio i veliki broj đaka koji završavaju osmi razred i koji su, kako nam rekoše, došli da odluče o svojoj budućnosti. Među njima je bio Đorđe Marinković, koga su naročito interesovala zanimanja po dualnom obrazovanju, jer "firme danas traže praktično znanje". I Stanko Stanković iz Graca kod Batočine došao je da se raspita za smer bravar-zavarivač po dualnom modelu da bi stekao praksu i da bi se lakše zaposlio.

- Dok je u početku dualno obrazovanje shvatano kao školovanje jeftine radne snage, vremenom se pokazalo da je naša vizija bila odlična. Bez obrazovanja, nema ni razvoja, ni novih investicija. Pored toga, uradili smo dve industrijske zone, Slobodnu zonu i carinsku ispostavu, a onda su počeli da dolaze investitori, koji su izgradili fabrike i započeli proizvodnju - izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić ocenila je da je Svilajac danas i primer najbolje prakse kad je reč o dualnom obrazovanju, te da će Vlada Republike Srbije podržati otvaranje Regionalnog trening centra za dualno obrazovanje u Svilajncu, prvog u Pomoravskom okrugu.

- Đaci više ne uče za ocenu, već kako da uspešno realizuju radni zadatak. Inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji potekla je od kompanija, a mi smo uspostavili sistem. Ove godine u sistemu će biti preko 20.000 đaka, 515 novih kompanija i 186 škola - dodala je direktorka Grujić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)