"NA KLIK" DO ZNAMENITOSTI: U Vrbasu digitalne table navode posetioce do 55 zanimljivih lokacija

Zoran Rajić

16. 04. 2024. u 07:15

ATRAKTIVNE destinacije i znamenitosti opštine Vrbas biće ubuduće dostupne turistima "na klik", jer su u gradu i naseljima Zmajevo, Bačko Dobro Polje, Savino Selo, Ravno Selo i Kucura proteklih dana, na 55 lokacija, postavljene table sa QR ("brz odziv") kodovima za digitalno odvođenje na ponuđene adrese.

НА КЛИК ДО ЗНАМЕНИТОСТИ: У Врбасу дигиталне табле наводе посетиоце до 55 занимљивих локација

foto TOOV

- Zvanična istorija Vrbasa traje više od 630 godina. Tih šest vekova, kroz 55 kju-ar kodova, od kojih je 38 postavljeno u Vrbasu, a preostalih 17 u selima, postali su deo digitalne mape sveta i turističke budućnosti naše opštine - rekao je predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević.

Očitani kodovi upućuju na internet stranicu Turističke organizacije opštine Vrbas (TOOV), gde će posetioci moći da saznaju više o datoj lokaciji. Obeleženi su svi kulturno-istorijski spomenici i crkveni objekti, značajne javne ustanove poput gimnazije i biblioteke, objekti graditeljskog nasleđa poput vatrogasnog tornja, vila i stambeno-poslovnih zdanja i prirodni resursi kao što su česma lekovite žute (sumporne) vode i banja u Zmajevu, te čuvena jezera u tom selu.

Konkurs za suvenire i razglednice

UNAPREĐENjU turizma u Vrbasu trebalo bi da doprinesu i dva konkursa TOOV, koja traju do 20. avgusta ove godine, a raspisana su za nove suvenire i najlepše fotografije sa motivima iz opštine. Najuspešniji radovi biće nagrađeni sa po 30.000, 18.000 i 12.000 dinara.

- Kodovi će voditi turiste, ali i lokalno stanovništvo, posebno mlade - kojima će poslužiti za edukaciju - i do rodnih kuća i grobnih mesta znamenitih ličnosti iz prošlosti Vrbasa - graditelja Velikog bačkog kanala Jožefa Kiša, slikara Jožefa Pehana, kompozitora, dirigenta i tamburaške legende Save Vukosavljeva, nemačkog književnika Johanesa Vajdenhajma, koji se školovao u Vrbasu i mnogih drugih - istakao je Rojević.

Direktorka TOOV Marija Zlatović Arsenijević napominje da su table sa kju-ar kodovima postavljene zahvaljujući projektu "Povećanje vidljivosti turističke ponude Opštine Vrbas", za koji je Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj dodelilo 600.000 dinara. Ona je naglasila da digitalna tehnologija, koja ulogu vodiča prepušta mobilnim telefonima, ima i ekološki značaj, jer smanjuje potrebu za štampanjem promotivnih turističkih materijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave