ZAGAĐIVAČ POSTAO GLAVNI ZAŠTITNIK: Reka Krivaja, godinama trovana, odnedavno je mnogo čistija

Zoran Rajić

07. 04. 2024. u 14:30

AUTOHTONA vojvođanska reka Krivaja, duga 109 kilometara, koja krivuda kroz opštine Bačka Topola, Mali Iđoš i Srbobran, odnedavno je postala mnogo čistija.

ЗАГАЂИВАЧ ПОСТАО ГЛАВНИ ЗАШТИТНИК: Река Криваја, годинама трована, однедавно је много чистија

foto L. Paracki

 Decenijama je ova reka stanovnike ovih krajeva gušila nesnosnim smradom, a otrovi iz nje su se, uzrokujući pomore riba, prelivali u Veliki bački kanal (VBK) kod Turije i preko njega u Tisu, na ušću kod Bečeja.

Taj oporavak, prema rečima Ratka Đurđevca, predsednika Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV), dogodio se zahvaljujući prelasku jednog od njenih velikih zagađivača - u lidere ekoloških standarda u poslovanju!

Nije tajna da su Krivaju najviše zagađivali pogoni u Bačkoj Topoli, u čijoj blizini započinje njen tok, a upravo je jedan od njih odlučio da prestane sa tom praksom, uz podršku koju je, u okviru projekta EU "Za zelenu agendu Srbije", pružio Program UN za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ambasadom Švajcarske i našim Ministarstvom zaštite životne sredine.

Ispravan put

-- KAFILERIJI bi bilo daleko jeftinije da je nastavila da plaća kazne za zagađivanje Krivaje, nego da izgradi prečistače. Međutim, lakši put retko kada je i ispravan - zaključio je Đurđevac.

Reč je o kafileriji, koja je krajem marta, u prisustvu ekoloških organizacija i sufinansijera, predstavila svoje sekundarno postrojenje za preradu otpadnih voda, pušteno u oktobru prošle godine u probni, a u januaru u stalni rad. Investicija je vredna 375.000 evra, od čega je EU donirala 145.000.

- To je značajan pomak u zaštiti životne sredine, sračunat i na to da se ponovo upotrebi neki od otpada, kao primer cirkularne ekonomije - rekao je Žarko Petrović, vođa tima za vitalni razvoj UNDP u Srbiji, objašnjavajući da će mulj koji nastaje prečišćavanjem otpadnih voda biti korišćen u poljoprivredi kao đubrivo.

Đurđevac podseća da je bačkotopolska kafilerija, koja mesečno preradi oko 5.000 tona animalnog otpada, sakupljenog sa 110 punktova u Srbiji, od 2019. do 2021. godine uložila milion evra u ekologiju.

- Za 600.000 urađen je primarni prečistač, a 400.000 evra utrošeno je za izgradnju bioprečistača za neutralisanje neprijatnog mirisa iz tog pogona - istakao je Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)