URUČENA NAGRADA „DUŠAN VASILJEV“: Banat kao životna i književna inspiracija i dobitniku dr Milanu Miciću (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

28. 03. 2024. u 14:40

Ova nedelja u Kikindi je bila u znaku pesnika i dramskog pisca Dušana Vasiljeva, a njegov težak i tragičan život, kao i njegovo delo, javnosti su detaljnije predstavljeni na izložbi u Narodnom muzeju, okruglom stolu u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“, na kojem su naučnici iz Kikinde i Temišvara, u kojem je, takođe, živeo, govorili o njemu.

УРУЧЕНА НАГРАДА „ДУШАН ВАСИЉЕВ“: Банат као животна и књижевна инспирација и добитнику др Милану Мицићу (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Sinoć je, na Svečanoj akademiji, dodeljena i književna nagrada, koju je ustanovio Grad Kikinda, a dobitnik za 2023. je književnik i istoričar, generalni sekretar Matice srpske, dr Milan Micić, za knjigu „Čudo u Banatu“. Ovim programima obeleženo je sto godina od smrti pesnika čije delo i danas živi u književnoj javnosti, izučava se u školama, a vole ga i sadašnje generacije.

Foto: R. Šegrt

Milan Micić i Nikola Lukač

Kao i Vasiljevu, i Miciću je Banat zavičaj, koji ga je presudno oblikovao, lično i književno.

- Banat je moj zavičaj i moja inspiracija, a Kikinda je grad koji predstavlja slike iz mog odrastanja i sazrevanja kao čoveka, pisca i istoričara. Zahvalan sam i počastvovan što sam dobio nagradu na stogodišnjicu od njegovog odlaska. „Čudo u Banatu“ je hronika banatskog života i priča o mnoštvu malih čuda, jer je svaki dan čudo i svaki život je čudo. Radnja se dešava u epohi Vasiljeva, u vremenu posle Velikog rata, kada su postavljene nove granice i promenjene države na području Banata, kada su ovde stigle nove ideologije i kada je čovek bio duboko uznemiren – rekao je Micić.

Navedenim programima obeleženo je 100 godina od smrti Dušana Vasiljeva, pa je i kikindska gimnazija, koja nosi njegovo ime, prvi put raspisala literarni konkurs na temu njegovih stihova. Radove je poslalo 59 gimnazijalaca iz 15 gradova iz Srbije, ali i Temišvara. Za najbolji je proglašen onaj učenice prvog razreda kikindske škole Tise Felbab.

Foto: R. Šegrt

Svečana akademija

- On mi je književno vrlo blizak. Pročitala sma dosta njegovih dela. Rad je inspirisan njegovom pesmom „Čovek peva posle rata“ – rekla je mlada Tisa.

Uručujući nagrade, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, rekao je da će se cele godine priređvati programi radi prisećanja na Vasiljeva i njegovo delo.

- On je ostavio dubok pesnički trag, ali je neizmerno voleo svoju otadžbinu i svoj grad i po tome treba da nam bude uzor – poručio je Lukač, na svečanoj akademiji.

Nagrada „Dušan Vasiljev“ sastoji se od plakete i novačnog iznosa od 1.500 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!