SRPSKI GENERAL ROĐEN I PREMINUO NA SRETENJE: Među junacima koji su potekli iz Paraćina je i znameniti vojskovođa Milojko Lešjanin

Зорана Рашић
Zorana Rašić

18. 02. 2024. u 18:01

OSIM Ilije Gojkovića, junački stradalog na Sretenje 1917. godine u Velikom ratu, opština Paraćin imala je još jednog junaka koji je preminuo na Sretenje.

СРПСКИ ГЕНЕРАЛ РОЂЕН И ПРЕМИНУО НА СРЕТЕЊЕ: Међу јунацима који су потекли из Параћина је и знаменити војсковођа Милојко Лешјанин

Foto: Izvor Vikipedija

General Milojko Lešjanin, učesnik srpsko-turskih ratova i Srpsko-bugarskog rata, dva puta je bio i vojni ministar i nagrađen je desetinama domaćih i stranih odlikovanja.

Rođen je 15. februara 1830. godine u selu Lešje kod Paraćina, a 66 godina kasnije - na isti datum - preminuo u Beogradu. Nakon što je u Paraćinu i Ćupriji završio osnovnu školu, četiri razreda gimnazije je okončao u Beogradu, da bi 1849. stupio u stajaću vojsku. Samo godinu dana kasnije upisao je novu Artiljerijsku školu, a a po završetku Vojne akademije znanja je usavršavao u Pruskoj.

Lešjanin je nekoliko godina kasnije postao profesor Vojne akademije, 1876. postao je  glavni komandant Timočke vojske učestvujući u Srpsko-turskih ratovima.

Milojko Lešjanin je dva puta bio i vojni ministar, a u penziju je otišao 1888. godine sa mesta načelnika Glavnog generalnog štaba vojske, na koje je u međuvremenu treći put bio postavljen.

Foto: Izvor Vikipedija

 

Ovaj znameniti vojskovođa iz paraćinskog sela Lešje  je bio nagrađivan sa više od deset ordena, domaćih i stranih. Najviši oficirski čin generala dobio je u martu 1878. godine, nakon što je  krajem decembra prethodne godine Turke vojno primorao da potpišu akt o predaji Niša.

 Jedna od najstarijih i važnih ulica u tom gradu zbog toga i nosi naziv generala Milojka Lešjanina, koji ima takođe ulicu i Paraćinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar