U VRŠCU I PLANDIŠTU I DALJE VLADA VELIKO INTERESOVANJE ZA TAKOZVANU VEČERNJU ŠKOLU "Druga šansa" u tri ciklusa

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 01. 2024. u 05:00

KROZ program "Druga šansa", koji nezaposlenim osobama bez zanimanja i kvalifikacija omogućava da završe osnovnu školu, tokom proteklih 12 godina prošlo je 820 ljudi iz evidencije NSZ u Vršcu, koja ima filijale u Plandištu i Beloj Crkvi. Samo ove školske godine, na taj način formalno obrazovanje počelo je da nadgrađuje 46 polaznika.

У ВРШЦУ И ПЛАНДИШТУ И ДАЉЕ ВЛАДА ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ТАКОЗВАНУ ВЕЧЕРЊУ ШКОЛУ   Друга шанса у три циклуса

Foto: J.J.Baljak

A, takozvana večernja škola realizuje se u dve licencirane ustanove - OŠ "Paja Jovanović" u Vršcu i OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u plandištanskom selu Hajdučica. Nastava se, počevši od 1. oktobra, odvija svakodnevno, u kasnim popodnevnim satima. Kao i svim redovnim đacima, na kraju školske godine zaključuju im se ocene, dok "osmaci" polažu i maturski ispit. Imaju pravo i na popravni, koji se organizuje tokom avgusta...

Putovanje

SVI polaznici večernje škole imaju pravo na nadoknadu putnih troškova, čime je omogućeno da nastavu redovno pohađaju i meštani okolnih sela. Međutim, mnogo zainteresovanih iz plandištanskih sela, koji se ovako školuju u Hajdučici, odustaje jer ne postoji redovan javni prevoz.

- U našoj evidenciji najviše je nekvalifikovane radne snage, ali se broj onih koji nemaju završenu osnovnu školu, zahvaljujući ovom programu, drastično smanjio - kaže Radojica Lazin, direktor Filijale NSZ u Vršcu. - Uglavnom su to pripadnici romske populacije, ali ima i drugih nacionalnosti, a većina ih je "stigla" samo do četvrtog razreda.

Funkcionalno obrazovanje odraslih, inače, realizuje se u tri ciklusa. Prvi je od prvog do četvrtog osnovne škole, drugi čine peti i šesti, a treći sedmi i osmi razred. Svaki ciklus traje jednu školsku godinu.

- Polaznici se mahom odlučuju da uče do kraja, mada je bilo i odustajanja. Inače, svedočanstvo o završenoj osmoletki ne utiče mnogo na njihovu kvalifikaciju, ali predstavlja ličnu satisfakciju i podiže samopouzdanje - dodaje Lazin, precizirajući da starosna granica za dobijanje "druge šanse" ne postoji, pa je među polaznicima bilo tek punoletne omladine, ali i starijih od 50 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!