NA JUGU SRBIJE I KRSTOVI SIJAJU: Blizanci Marjan i Martin već obradovali brojne vernike

J. S.

07. 01. 2024. u 07:00

UPRAVO na Božić, 7. januara, u bujanovačkom selu Božinjevac biće osveštan krst od gvožđa - visok sedam metara - koji su u svojoj radionici izradili blizanci Marjan i Martin Veljanović.

НА ЈУГУ СРБИЈЕ И КРСТОВИ СИЈАЈУ: Близанци Марјан и Мартин већ обрадовали бројне вернике

Foto: J.S.

Ovdašnja crkva posvećena Saboru svih srpskih svetitelja, inače, objekat je novijeg datuma, a meštani ne kriju zadovoljstvo što su od braće Veljanović dobili svetleći krst koji će krasiti portu. Jer, svečanost osveštavanja biće dodatni povod za božićnu radost vernika u ovom selu, a sve je počelo znatno ranije, kada je Marjan poželeo da u rodnom selu svog dede, Žuželjici, ostavi nešto će značiti ne samo njegovoj porodici, već i ljudima koji danas žive u ovom kraju.

I, podizanju impozantnog krsta - visokog deset i po, a širokog sedam i po metara - u porti tamošnjeg hrama Prepolovljenje praznika Pedesetnice, koji je nadomak Bujanovca podignut još 1896, prisustvovao je veliki broj vernika iz ovog dela Srbije.

Foto: J.S.

- Zaista mi je srce puno, jer je moja inicijativa počela da se širi, pa mnogi meštani, i iz drugih sela, sada žele da, pored crkava, imaju i krst. Mi smo jedan već darovali Žuželjici i verujem da ćemo, uz Božju pomoć, uspeti da odgovorimo sve brojnijim zahtevima koji stižu u našu radionicu - kaže Marjan Veljanović.

Ovaj vrsni majstor bravarsku radionicu ima bezmalo 14 godina, tokom kojih je, između ostalog, izrađivao mnoge predmete za potrebe crkava i manastira na jugu Srbije, ali i po Kosovu i Metohiji.

- Naše svetinje su često prazne, ima mnogo mesta u kojima nema Srba, pa se crkve otključavaju samo o praznicima. Međutim, tamo gde još ima ljudi, poželeo sam da nekako ulepšam i onako lepe crkve i manastire, te putnike i ostale namernike koji vide krst, možda, navedem da svrate u sve praznija sela - kaže Veljanović, objašnjavajući da je prvi monumentalni krst aktivno pravio ukupno sedam dana, uz veliku pomoć brata i prijatelja.

Veli, isto toliko vremena bilo je potrebno i za drugi.

Majstoru Marjanu je, pritom, posebno drago i što ga porodica razume, pa su supruga i troje dece zdušno podržali njegovu želju da "osvetli" svaku crkvu u ovom kraju.

Foto: J.S.

- Zaista mi je srce puno, što je moja inicijativa počela da se širi i što mnogi meštani i drugih sela žele da pored crkava imaju i krst. Mi smo darovali krst Žuželjici i verujem da ćemo uz božju volju uspeti da odgovorimo na sve brojnije zahteve koji stižu na adresu naše radionice – kaže za Novosti Marjan Veljanović koji je inicirao pravljenje krsta.

Marjan ima majstorsku bravarsku radionicu i skoro 14 godina radi ovaj posao, ali kaže da je izrađivao mnoge predmete za potrebe crkava i manastira na jugu Srbije  i na Kosovu i Metohiji. Njegova želja da „osvetli svetinje“, naišla je na oduševljenje srpskog življa u ovom kraju.

- Naše svetinje su često prazne, ima mnogo mesta gde nema Srba pa se crkve otključavaju samo na praznik, međutim ima i onih gde ima ljudi i ja sam poželeo da nekako ulepšam te ionako lepe crkve i manastire i možda u putnike namernike nateram da kada vide krst svrate u sve praznija sela – kaže Veljanović.

Na izradi prvog krsta radio je aktivno sedam dana uz veliku pomoć brata i prijatelja, toliko vremena je trebalo i za drugi. Na kraju kaže da mu je drago što ga porodica podržava i što su  supruga i troje dece podržali njegovu želju i kaže da će se potruditi da „osvetli“ svaku crkvu u ovom kraju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove