NOVO VOZILO NOVOSADSKOJ HITNOJ POMOĆI: Za prevoz pacijenata i na većoj udaljenosti (FOTO)

Lj.P.

14. 12. 2023. u 20:37

VOZNI park Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu od danas je bogatiji za vozilo za transport životno ugroženih pacijenata na udaljenije destinacije i do 1.000 kilometara.

НОВО ВОЗИЛО НОВОСАДСКОЈ ХИТНОЈ ПОМОЋИ: За превоз пацијената и на већој удаљености (ФОТО)

foto : Lj.P.

Za ovo vozilo i opremu Pokrajina je izdvojila 21.300.000 dinara. Nabavka ovog vozila, kako je istakao dr Bogdan Živanović, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, bila je neophodna, jer urgentna vozila nisu bila prilagođena i opremljena za prevoz pacijenata na dužim relacijama. Prema njegovim rečima, ove godine je obavljeno 70.500 sanitetskih transporta, na teritoriji grada i okoline, od čega je 53.000 bilo dijaliznih.

– Ove godine imali smo 500 pacijenata, novosadskih osiguranika, koje smo transportovali iz nekih drugih gradova prema bolnicama, odnosno kućama u Novom Sadu – predočio je direktor Zavoda za hitnumedicinsku pomoć dr Bogdan Živanović i dodao da je 30 teških pacijenata transportovano iz inostranstva u grad. - To je i bio povod za nabavku jednog ovakvog vozila, pošto naša vozila, generalno,nisu napravljena za put duži od 50 kilometara. Problem sa kojim smo se do sada susretali je što naša vozila nisu opremljena, primera radi, dovoljnom količinom kiseonika, koji bi mogao pokriti jedan transport duži od 100 kilometara.

Prema rečima dr Živanovića, novo vozilo je dizajnirano tako da spreči pogoršanje stanja pacijenta do kog može doći tokom prevoza zbog neravnina na putu, a ima i veću količinu medicinske opreme, poput četiri boce kiseonika i dva respiratora. Na taj način veća je bezbednost životno ugroženih, ali i sigurnost pratećih lekara, kao i brži prevoz.

- Ove godine smo imali transport pacijenata iz Slovačke, Turske, Grčke, Crne Gore, a pre mesec dana smo pacijenta iz Sremske Kamenice prevozili u Budimpšeštu - rekao je dr Živanović. - Pacijentkinja je bila na veštačkim plućima i sve je uspešno završeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)