SVEČANOST U LESKOVCU: Dve decenije rada Sigurne kuće

Игор Митић
Igor Mitić

09. 12. 2023. u 06:45

CENTAR za socijalni rad obeležio je dve decenije rada leskovačke Sigurne kuće - prvog prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Srbiji koje je usluge pružalo po najvišim standardima ove vrste zaštite.

СВЕЧАНОСТ У ЛЕСКОВЦУ: Две деценије рада Сигурне куће

foto: I.Mitić

Bila je to prilika i za podsećanje da Sigurna kuća u gradu na Veternici, od 2016, ima stalnu adresu u rekonstruisanom i novoopremljenom objektu, kao i obnovljenu licencu koja važi i narednih šest godina, a takvih je u našoj zemlji veoma malo.

- Dosad je kroz ovaj objekat prošlo oko 700 žrtava porodičnog nasilja sa područja Jablaničkog okruga, a od početka godine smeštaj su koristile 42 osobe. Bilo je mnogoživotnih priča, mahom veoma teških, pa sam posebno zahvalna stručnim radnicima u Prihvatilištu koji su bili i ostali oslonac onima kojima je pomoć najpotrebnija - kaže Daliborka Stevanović, rukovodilac leskovačke Sigurne kuće koja je, još od osnivanja, deo sistema socijalne zaštite.

Nastala je kao projekat koji je podržao Fond za socijalne inovacije, a potom je kontinuirano finansiranje preuzela lokalna samouprava.

- Od početka rada nije izostajala ni odlična međuresorna saradnja, sa policijom, tužilaštvima, sudovima i zdravstvenim ustanovama, a naš model postao je deo opšteg pravilnika koji reguliše pružanje ovih usluga u Srbiji - naglasio je Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)