STIPENDIJE MOTIV ZA POVRATAK: Opština Plandište pomaže najbolje studente i srednjoškolce

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

08. 12. 2023. u 17:39

IAKO spada u red najsiromašnijih lokalnih samouprava u Srbiji, sa godišnjim budžetom od oko 650 miliona dinara, Opština Plandište godinama izdvaja značajnu sumu novca za pomoć i podršku najboljim učenicima i studentima sa svoje teritorije.

СТИПЕНДИЈЕ МОТИВ ЗА ПОВРАТАК: Општина Пландиште помаже најбоље студенте и средњошколце

Foto: Opština Plandište

 Na taj način, između ostalog, vlast želi da motiviše mlade da se po završetku školovanja u drugim gradovima vrate u svoje rodno mesto i da stečeno znanje iskoriste za razvoj i napredak sredine u kojoj žive.

Najznačajnije izdvajanje je za studentske stipendije, koju dobijaju svi studenti državnih fakulteta sa prosečnom ocenom iznad 8,5. Od pre dve godine, pravo na ovu pomoć imaju i studenti master i doktorskih studija.

- Za te namene ove godine smo izdvojili dva miliona dinara, jer je 25 studenata ostvarilo tako visok prosek. Svako od njih je dobio jednokratnu pomoć od 80.000 dinara - kaže Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište.

Foto: J.J.Baljak

Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište

 

Džeparac

KAO poslednji vid podrške, koju je lokalna samouprava realizovala u saradnji sa Ministarstvom prosvete, je 10.000 dinara jednokratne pomoći za srednjoškolce koji žive u ovoj opštini.

Ovo malo južnobanatsko mesto, u kom - uključujući i 14 sela - živi manje od 10.000 ljudi, nema svoju srednju školu. Zato mladi već po završetku osmoletke moraju svakodnevno da putuju u obližnji Vršac ili Alibunar, ili da se sele u internate. I za to imaju podršku lokalne samouprave. U celosti se finansira iznos mesečne autobuske karte za sve redovne srednjoškolce. Takođe, đacima iz socijalno ugroženih porodica, koji su stekli pravo boravka u domovima učenika, plaća se trošak smeštaja tokom školovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!