"NAJ-PITU" MESE I MUŠKARCI: Tradicionalna manifestacija u Plandištu okupila goste iz Južnog Banata i Rumunije

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

04. 12. 2023. u 06:15

POVODOM Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra, Opštinsko udruženje invalida rada iz Plandišta po 19. put je organizovalo manifestaciju "Naj-pita". Okupila su se brojna udruženja iz južnog Banata i pograničnog rumunskog mesta Deta, čiji su članovi trpezu obogatili bundevarama, lenjim pitama, sirnicama.

НАЈ-ПИТУ МЕСЕ И МУШКАРЦИ: Традиционална манифестација у Пландишту окупила госте из Јужног Баната и Румуније

Foto: Opština Plandište

Ova manifestacija, koja se nalazi u kalendaru važnih manifestacija Turističke organizacije Vojvodine, pokazala je da su i muškarci podjednako vešti u pravljenju pita kao žene. Potvrda za to je Plandištanac Živko Trajanovski, čija je pita osvojila drugo mesto. Treća je bila Donka Božić iz sela Margita, a pobednica Atina Čejić iz vršačkog sela Pavliš.

- Pite su sastavni deo vojvođanske trpeze. Sve nacionalnosti koje žive kod nas ih prave. Zato smo ovu manifestaciju posvetili baš tom specijalitetu. Mada, naša glavna svrha je da se družimo, da izvučemo invalide i penzionere iz njihovih kuća i da se svi zajedno lepo provedemo - kaže predsednik udruženja Milivoj Pavlovski.

Opština Plandište ubraja se među lokalne jedinice sa najstarijim stanovništvom u Srbiji. Mladi odlaze, sela ostaju prazna... Zato ovakve manifestacije za njih imaju veliki značaj.

- Tradicija duga gotovo dve decenije dovoljno govori o važnosti "Naj-pite" za naše najstarije meštane. Zato će lokalna samouprava i dalje podržavati ovu manifestaciju, koja privlači sve više gostiju iz okruženja - rekao je Dušan Ćurčić, zamenik predsednika opštine Plandište.

Gost manifestacije bio je i predsednik rumunske opštine Deta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!