DAN BORBE PROTIV ŠEĆERNE BOLETI: Od dijabetesa u Subotici boluje oko 15.000 ljudi

J. L.

15. 11. 2023. u 16:26

U Subotici je registrovano oko 15.000 obolelih od dijabetesa, a pretpostavlja se da u Srbiji boluje oko milion ljudi - rečeno je povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, koji je obeležen akcijom „Pokreni se znanjem, protiv dijabetesa“

ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕТИ: Од дијабетеса у Суботици болује око 15.000 људи

foto:J.L.

-Udruženje za borbu protiv dijabetesa u Subotici broji 300 članova što je malo jer u Subotici jer je obolelih mnogo više – kaže doktorka Hajnalka Požar, predsednica subotičkog Udruženja za borbu protiv dijabetesa . - Svetski dan borbe protiv dijabetesa usmeren na prevenciju odnosno na rano otkrivanje oboljenja. Smatra se da  polovina od ukupnog broja obolelih i ne zna za svoju bolest. Obolelima je potrebno obezbediti dovoljan broj tračica za proveru nivoa šećera u krvi, dok je deci potrebno obezbediti senzore za kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi.

Dijabetes je hronična bolest, utiče najpre metabolizam ugljenih hidrata, tako da nivo šećera bude povišan a to može da uzrokuje dosta komplikacija, i to promene  na krvnim sudovima, srcu, mozgu, na očima, donjim ekstremitetima.

Komplikacije mogu da budu veoma ozbiljne. Zbog toga je važno kontrolisanje unosa ugljenih hidrata i praćenja nivoa krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi.

               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!