SOS TELEFON ZA NAJMLAĐE: Niš prvi u Srbiji dobio savetovalište za decu žrtve nasilja

J. Ćosin

08. 09. 2023. u 20:18

Prvo Savetovalište u Srbiji za decu žrtve svih oblika nasilja - fizičkog, emocionalnog, seksualnog, vršnjačkog ili digitalnog, otvoreno je u Sigurnoj kući u Nišu. Pored Savetovališta, ova Ustanova uskoro će dobiti i SOS broj putem kojeg će deca iz Niša, ali i drugih gradova, koja trpe bilo kakvo nasilje, bilo u školi, kod kuće, ili nekom drugom mestu, moći da potraže utočište, pomoć ili savet kako da taj problem reše.

СОС ТЕЛЕФОН ЗА НАЈМЛАЂЕ: Ниш први у Србији добио саветовалиште за децу жртве насиља

foto: J. Ć.

Prema podacima te Ustanove, na godišnjem nivou registruje se oko 200 prijava nasilja nad decom. Otud, kako i kažu u Sigurnoj kući, potreba da se otvori savetovalište koje će, pre svega, pružati terapeutske usluge deci, kao i psiho-edukativnu i savetodavnu podršku za roditelje ili staratelje.

- Tokom svog dugogodišnjeg rada, često sam se susretala sa problemom nasilja nad decom. U situaciji kada dođe do nasilja, važno je da postoje brzi postupci koji će prvo zaustaviti nasilje, ali je veoma važno i da se detetu koje je doživelo nasilje pruže podrška i pomoć - rekla je direktorka Regionalne Sigurne kuće u Nišu Sonja Ščekić.

Prema njenim rečima, preporučena terapija obuhvata rad sa decom od 3. do 18. godine, a u proseku je potrebno nekih 18 seansi, što zavisi od jačine traume i opšteg stanja deteta. Nakon toga, predviđeno je i da se prati stanje deteta dva do tri puta godišnje.

- U narednom periodu potpisaćemo ugovor sa svim institucijama i nevladinim organizacijama u gradu koje se bave zaštitom dece od nasilja. Stručni tim sigurne kuće će u toku meseca krenuti na edukaciju - pojašnjava ona.

Otvaranju Savetovališta su prisustvovali Miodrag Đorđević iz Ministarstva za zapošljavanje, rad i boračka pitanja i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je i unapređivanje usluga i potpisivanje sporzuma sa okolnim opštinama kako bi i deca iz okoline mogla da dobiju istu uslugu.

Preventiva je ključna

Đorđević je istakao da je preventiva ključna i polazna tačka svega.

- Dokle god imamo preventive, imaćemo i boljih rezultata, kada dođe do nekih problema, onda smo već i zakasnili, ali zato je preventiva ključ i glavna stvar koju treba uvek unapređivati kako bi što manje nasilja bilo. Deca će moći samostalno i bez roditelja da se obrate za pomoć putem SOS telefona - navodi on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana