NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

„LETO NA TRGU GALERIJA“ U NOVOM SADU : „Istorijsko putovanje u Istanbul“, putopisno predavanje u „Poklon zbirci Rajka Mamuzića“

S. B.

07. 08. 2023. u 11:41

U okviru programa ovogodišnje, Novosađanima omiljene manifestacije, „Leto na Trgu galerija 2023“, u četvrtak, 10. avgusta u 21 čas, profesor dr Svetozar Boškov će u vrtu „Poklon zbirke Rajka Mamuzića“, održati putopisno predavanje, „Istorijsko putovanje u Istanbul, grad na granici kontinenata“.

„ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА“ У НОВОМ САДУ : „Историјско путовање у Истанбул“, путописно предавање у „Поклон збирци Рајка Мамузића“

Plakat

- Konstantinopolj, Carigrad ili Istanbul, grad na samoj granici između Evrope i Male Azije, na onog ko ga poseti deluje kao mašina za putovanje kroz vreme, s obzirom na to da posetioca vodi kroz istorijske periode od antike do današnjih dana. Kroz različite epohe, u kojima je taj grad imao značajnu ulogu kao politički, kulturno- istorijski, religijski ili administrativni centar, publiku će voditi profesor Svetozar Boškov sa odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Na tom predavanju posetioci će moći da se upoznaju sa najvažnijim spomenicima Istanbula, svedocima istorijskih promena koje je taj grad pretrpeo kroz svoju bogatu istoriju, i večnim simbolima ove danas moderne metropole, među kojima su Hipodrom, Konstantinov stub, Sveta Sofija, Crkva Hora, Topkapi palata, Plava džamija, Vaseljenska patrijaršija… - ističu organizatori.

Programe manifestacije Leto na Trgu galerija, u zajedničkoj organizaciji tri muzejske institucije – Galerije Matice srpske, Spomen zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, održavaju se svakog četvrtka od 21 čas na prostoru Trga galerija ili u muzejskim baštama, do 24. avgusta, a ulaz je slobodan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)