ČUVARI VLAŠKE I SRPSKE TRADICIJE: Održano deseto izdanje etno-festivala "Beljajka" kod Despotovca (FOTO)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

19. 07. 2022. u 06:47

BRDOM iznad manastira Bela crkva, iz 14. veka, poslednjeg dana vikenda se širio miris gulaša, pasulja, kupusa sa ovčetinom, pečene jagnjadi i raznih đakonija - sve sa prepunih štandova na kojima su bile izložene i raznovrsne rukotvorine.

ЧУВАРИ ВЛАШКЕ И СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ: Одржано десето издање етно-фестивала Бељајка код Деспотовца (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Posle dve godine pauze zbog pandemije, učesnici i posetioci Desetog etno-festivala "Beljajka" su na otvorenom uživali u hrani pripremljenoj na starinski način, te doprineli očuvanju tradicionalne kulture, odnosno materijalne, duhovne i socijalne baštine srpskog i vlaškog naroda ovog kraja.

- Tokom prethodnog Festivala smo napravili najveći kačamak u Srbiji, prečnika 120 centimetara, a ove godine je bio nešto širi od metra... Ne možemo uvek da budemo rekorderi - šali se Ilija Margaranović iz Beljajke, član udruženja građana "Bela crkva" koje je sa MZ i Opštinom u Despotovcu bilo organizator.

Što se takmičarskog dela tiče, najbrojnija i najmlađa je bila ekipa iz sela Lomnica.

BORANDEU OD CARSKOG MESA

ZAPAŽEN je bio i vlaški specijalitet borandeu, koji se pravi od carskog mesa, odnosno trbušine svinje, a nekad se spremao samo za Božić.
- Meso se sitno isecka i kuva satima, a onda se dodaje projino brašno koje se meša čurkalom, tako što se vrti među dlanovima. To je naše starinsko jelo, a pripremu učimo još kao devojčice, odmalena - kaže Javorka Brandušanović.

- Naš gulaš je jedinstvenog ukusa jer smo ubacili meso jazavca, koje smo sedam dana držali u pacu. Inače, mi iz "Moravskih pustolova", te članovi ekipa "Naturistik" iz Beograda i "Rajačke pivnice" iz Negotina, najpre smo skuvali "zajedničke osnove", a onda začinjavali svako za sebe - objašnjava Dušan Trifunović.

Budući kuvari iz Tehničke škole u Despotovcu su se podičili pogačom, projom i ruskim kapama na resavski način, te parikama punjenim suvim mesom i starinskim kolačima.

RAZNOVRSNA PONUDA

- SUPRUG Petar i ja aroniju uzgajamo na 60 ari, pa uberemo oko tonu i po. Sin Zoran, snaja Dragana, te unuci Marko i Miloš od nje proizvode hladno ceđeni sok, slatko, džemove, rakiju i liker, a sertifikat nam omogućava da snabdevamo i apoteke - kaže Dragica Mišković (na slici levo) iz porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u Medveđi kod Despotovca, dok je Olivera Davidović (na slici u krugu, sa unukom), iz udruženja "Zlatne ruke Stenjevca", na prodaju nudila dekupaž i zimnicu.

Meni je, kaže učenica završne godine Ana Stojanović, nastao u saradnji sa profesorom Dejanom Novakovićem, pa nikome nije bilo teško da deo raspusta "potroši" na manifestaciju sa koje su zaradu od prodaje đakonija podelili na ravne časti.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAŠTO RAT U UKRAJINI JOŠ TRAJE? Orban krivi Trampa: Nije dovoljno jak! Mađar okrenuo leđa američkom lideru?

ZAŠTO RAT U UKRAJINI JOŠ TRAJE? Orban krivi Trampa: "Nije dovoljno jak!" Mađar okrenuo leđa američkom lideru?

MAĐARSKI premijer Viktor Orban dosad je bio jedan od najvernijih evropskih saveznika Donalda Trampa, posebno kada je reč o ratu u Ukrajini i obećanjima o brzom postizanju mira. Ali tokom vikenda po prvi put javno je kritikovao američkog predsednika, poručivši da Tramp, barem zasad, nije pokazao dovoljno snage da uveri evropske lidere da zaustave rat.

06. 08. 2025. u 16:06

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ne može da veruje šta joj je Litvanija uradila