ČUVAJMO USPOMENE NA NAŠE VITEZOVE: Na Vidovdanskom saboru u Rumi odata počast onima koji su za slobodu položili život

S. Kostić

27. 06. 2022. u 06:30

VIŠE od 300 najviših vojnih zvaničnika, heroja otadžbinskih ratova, veterana, porodica palih boraca, prijatelja i poštovalaca junačkih dela vojske i policije u odbrani srpskog naroda, skupilo se proteklog vikenda u Rumi, na manifestaciji Vidovdanski sabor, gde su odali počast onima koji su za našu zemlju i slobodu nesebično položili svoj život.

ЧУВАЈМО УСПОМЕНЕ НА НАШЕ ВИТЕЗОВЕ: На Видовданском сабору у Руми одата почаст онима који су за слободу положили живот

Foto S. K.

Ove godine dodeljene su 24 statue srpskih vitezova i šest viteških ordena, a posebno priznanje uručeno je velikom humanitarcu Ivanu Mladenoviću iz Šida, poznatom po brojnim akcijama u skupljanju pomoći za decu obolelu od raka, takođe i prvom Srbinu koji je prepešačio zaleđeno Bajkalsko jezero.

Imenujući svoje parkove i ulice po herojima, pomažući održavanje ovog sabora, Opština Ruma delima pokazuje posvećenost očuvanju tradicije i promovisanju pravih društvenih vrednosti, ocenili su učesnici manifestacije, koja je započela prijemom u Gradskoj kući kod predsednice Opštine Ruma Aleksandre Ćirić i predsednika SO Ruma Stevana Kovačevića.

- Naša istorija je bogata, imamo čime da se pohvalimo, ali moramo da čuvamo uspomenu na sve velike događaje i velike ljude, naše heroje. Srpski narod se pokazao kao hrabar, nažalost pretrpeli smo i brojne gubitke, počev od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, građanskih ratova devedesetih godina i bombardovanja 1999. godine.

Stradanja velikih ljudi se ne smeju zaboraviti, Foto S. K.

Zato moramo zbog budućih pokolenja da čuvamo i negujemo uspomenu na sve ove događaje gde je srpski narod nepravedno stradao, a gde se borio samo za svoj identitet i opstanak - rekla je predsednica Ćirić i podsetila da je nedavno park u blizini OŠ "Veljko Dugošević" preimenovan u "Park Marinosa Ricudisa", u čast grčkog oficira koji je odbio da učestvuje u bombardovanju SRJ 1999. godine.

Organizator Vidovdanskog sabora Novica Todosijević otkrio je da će uvaženi grčki oficir doći u posetu ovoj opštini u oktobru.

- U Rumi se družimo devetu godinu zaredom, ovo je do sada najveći Sabor srbskih vitezova - kazao je Todosijević.

Učesnici Vidovdanskog sabora položili su vence na spomen - obeležje srpskim borcima u Parku heroja sa Košara i Paštrika.

POMEN ŽRTVAMA

SVEŠTENSTVO Srpske pravoslavne crkve, arhijerejsko namesništvo rumsko, zajedno sa sveštenikom Milutinom Popadićem iz sela Lešak, smeštenog na Kosovu i Metohiji, služilo je u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Rumi pomen svim srpskim žrtvama, ne samo u ratu 1999, već i u svim drugim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)