BLOKADA ZBOG ODUZETE ZEMLJE: Porodica Milinković traži novac za parcelu

B. Puzović

22. 06. 2022. u 06:00

PORODICA Slobodana Milinkovića u Valjevskoj Loznici blokirala je dva sata radove na izgradnji brze saobraćajnice Lajkovac - Valjevo, u znak protesta, jer im, ističu, i pored mnogobrojnih obećanja nije plaćena parcela od 1,36 hektara, pre godinu i po uzeta za izgradnju novog puta.

БЛОКАДА ЗБОГ ОДУЗЕТЕ ЗЕМЉЕ: Породица Милинковић тражи новац за парцелу

Foto B. Puzović

Milinkovići su na trasu parkirali veliki traktor, pored koga su se okupili članovi porodide, rodbina, komšije, prijatelji. Nedugo potom, u blokadi se pridružila i porodica Milijane Pivić iz Veselinovca, kojima takođe nije plaćena parcela eksproprisana za brzu saobraćajnicu.

Milinkovići su poveli sudski spor, koji traje. Na uzetoj parceli bio je pašnjak, na kom su se hranile krave sa njihove farme, pa im je taj posao sada ugrožen...

- Tražim da mi se isplati zemlja i otkupi stoka po bilo kojoj ceni, samo da ne gledam kako krave od gladi umiru - ogorčen je Slobodan Milinković. - Trenutno imamo 32 krave, već smo desetak grla prodali, jer nisu imala gde na pašu. Zemlju sam godinama kupovao, plaćao dobru cenu, a sad je uzeta bez dinara i mašine su odavno ušle u parcele. Od blokade gradilišta nećemo odustati, sve dok naši zahtevi ne budu rešeni.

Foto B. Puzović

Slobodan Milinković

U blokadi je učestvovalo i nekoliko žitelja Lukavca i Popučaka kod Valjeva kojima, kažu, takođe nisu isplaćene eksproprisane parcele. Sude se sa državom, a od nadležnih, pre svega pravosudnih organa i "Puteva Srbije", zahtevaju da što pre reše njihove slučajeve. U jednom trenutku, na blokadu je došao predstavnik "Koridora Srbije", razgovarao sa seljanima i rekao da će o svemu da obavesti nadležne u "Putevima Srbije".

- Obećali su nam svojevremeno ubrzane sudske postupke, od tada je prošlo godinu i po dana, a kraj parnice se ne nazire - kaže Mirko Marković.

DOGOVOR

Milinkovići su odlučili da dozvole nastavak radova na izgradnji brze saobraćajnice posle razgovora sa direktorom "Puteva Srbije" Zoranom Drobnjakom, koji im je obećao da će u narednih 15 dana dobiti konkretne odgovore u vezi sa njihovim zahtevom. Ako postignut dogovor ne bude ispunjen, najavili su ponovnu blokadu radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)