"LJUDI MOJI, PA JE LI TO MOGUĆE?!" Vimbldon uveo revolucionarnu promenu

Novosti online

25. 06. 2023. u 22:05

DOK se čeka početak Vimbldona (3. jul) iz Londona stižu pomalo neverovatne informacije o promenama koje će ovaj turnir doživeti u narednom periodu.

ЉУДИ МОЈИ, ПА ЈЕ ЛИ ТО МОГУЋЕ?! Вимблдон увео револуционарну промену

FOTO: Tanjug

Poznato je da Englezi drže mnogo do tradicije, ali nisu stidljivi ni kada su inovacije u pitanju. Pored jagoda i bele teniske opreme, Vimbldon će uskoro biti prepoznatljiv i po "veštačkoj inteligenciji" (AI).

Naime, organizatori turnira su u saradnji sa kompanijom IBM, razvili AI platformu koja je obučena da upotrebljava "jedinstveni jezik tenisa".

Ona će obezbeđivati trominutne video isečke sa atomatski generisanim komentarom nakon svakog meča i video rezime na kraju dana.

Kako će to funkcionisati u praksi? Statistika sa mečeva biće slata u realnom vremenu na IBM platformu, a potom će je algoritam procesuirati, i na osnovu toga dati komentar onoga što se na terenu dogodilo. Pored toga pomoći će i kod analize, i predviđanja ishoda.

Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Ova usluga će biti dostupna svim korisnicima aplikacije i sajta Vimbldona, a Kevin Farar iz IBM-a kaže da se na ovaj način ne menja ljudski element, već da se isti dopunjava.

- Koristićemo generisani glas. To nije ljudski glas i nije baziran na određenoj osobi. Ne možete zameniti Džona Mekinroa kao komentatora, taj ljudski faktor mora da postoji uvek. Više je ovde reč o dopuni i unapređenju. Za Vimbldon, radi se o obezbeđivanju komentara za mečeve koji to trenutno nemaju: veterani, juniori, hendikepirani.

Uz to, veštačka inteligencija će se koristiti za analizu žreba u pojedinačnoj konkurenciji, jer će kompjuter analizirati koliko je za nekog igrača povoljan put do finala.

Podsetimo, titulu na Vimbldonu brani Novak Đoković u muškoj konkurenciji,  a u ženskoj Elena Ribakina.

Vimbldon počinje 3. jula

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO - Sa ovih pet stvari Đoković će biti nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici