ATLETSKA REVOLUCIJA U PARIZU: Olimpijske igre prvi put na ljubičastoj podlozi

Novosti online

16. 04. 2024. u 10:15

Nešto manje od četiri meseca deli nas od početka Olimpijskih igara u Parizu. Izvesno je da će 33. Igre biti istorijske po mnogo čemu, a organizator se potrudio da nove stranice sportske istorije ispiše i u atletici.

АТЛЕТСКА РЕВОЛУЦИЈА У ПАРИЗУ: Олимпијске игре први пут на љубичастој подлози

FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Naime, sva atletska takmičenja će prvi put biti održana na ljubičastoj podlozi. 

- Pariska ljubičasta boja koristiće se samo za ove Igre. Želja nam je bila da imamo originalnu boju. Ove dve nijanse ljubičaste omogućuju nam maksimalne kontraste pri snimanju TV slika kako bismo istakli sportiste. Naš je pristup zapravo da su sportisti u prvom planu - rekao je Andrea Marengi, šef istraživanja i razvoja u kompaniji koja je zadužena za proizvodnju atletske staze za Olimpijske igre. 

FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Ista kompanija pravila je staze za Olimpijske igre u Riju 2016. godine i Tokiju 2020. Ovoga puta odlučili su se za potpuno drugačiji dizajn u dve nijanse ljubičaste. 

Prva atletska takmičenja na OI 2024. će se održati 2. avgusta na "Stadionu Francuska" koji se od 2021. godine renovira za potrebe Olimpijskih igara. Najnovija podloga će činiti staze na 46 od ukupno 48 atletskih događaja Olimpijskih igara 2024, budući da se maratoni odvijaju na ulicama između Pariza i Versaja.

Đerđo Lesaž ističe da će nova tehnologija omogućiti još bolje uslove za sportiste, a da bi upravo zbog toga u Parizu mogao da bude postavljen veliki broj rekorda. 

- U poređenju sa stazom u Tokiju, promenili smo dizajn ćelija donjeg sloja staze, koji se oslanja na asfalt. To smanjuje gubitak energije za sportistu, pa bi staza na "Sen Deniju" mogla biti još brža od one u Tokiju gde su 2021. oborena tri svetska rekorda, uključujući i onaj u ženskoj trci na 400 metara s preponama Amerikanke Sidni Meklaflin - rekao je Đorđo Lesaž. 

Radovi na atletskoj stazi počeli su krajem januara i biće okončani tek krajem maja. Plan je da ručno bude naneto 1.800 kantica lepka, dok će stazu činiti više od 1.000 rolni materijala. 

BONUS VIDEO KLADIONIČARSKE PRIČE: Oni se ne klade zbog love, lovu imaju, klade se zbog strasti

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?