KOŠ ZA SREĆU: Poznati igraju za ugrožene porodice

Novosti online

24. 06. 2023. u 14:38

Desetine poznatih u ponedeljak na Kalemegdanu igraju košarku da bi se promenio život još jedne porodice

КОШ ЗА СРЕЋУ: Познати играју за угрожене породице

FOTO: Promo

Lep sunčan dan u Beogradu, pune tribine, sjajna košarkaška predstava i humanitarni motiv, sve su to razlozi zbog kojih u ponedeljak 26. juna od 19 sati treba biti na terenima KK Partizan na Kalemegdanu.

Početak leta u Beogradu je ponovo u znaku najpoznatije humanitarne utakmice poznatih - Koš za sreću. Javne ličnosti i sportisti će se nadmetati u ponedeljak 26. juna na Kalemegdanu, a povod okupljanja je pomoć ugroženoj porodici Rajković iz sela Petrovčić u opštini Surčin.

FOTO: Promo

Koš za sreću je humanitarna akcija koja se prvi put održala pre skoro deceniju, 2014. godine kada su prikupljana sredstva nakon velikih majskih poplava. Udruženje Koš za sreću je pomagalo Prvo srpsko društvo za disleksiju, učestvovalo u kupovini respiratora tokom kovid pandemije, u izgradnji fabrike za preradu voća i pravljenje sokova u Gračanici... Prošle godine je prikupljena rekordna donacija od čak 2.268.773 dinara.

Utakmica 2022. na Kalemegdanu promenila je život porodici Stojićević iz Prhova kraj Pećinaca koja je dobila novi dom i znatno bolje uslove za život. Deda Radovan, majka Svetlana i dečaci Kristijan, Marko, Milan i Bojan su dobili osmehe poput onog na logotipu Koša za sreću.

Foto: Koš za sreću/Mirjana Marković

Koš za sreću će sav prikupljeni fond usmeriti za novi dom Petrovčića, porodicu koju čine otac Dejan, majka Nina i deca Jana (15), Petra (13) i Simeon (10). Dejan i Nina nisu stalno zaposleni. Dejan je radio kao dostavljač, ali je zbog kile morao da napusti posao i sada drži privatne časove matematike i fizike, te tako izdržava porodicu. Nina ima ozbiljne zdravstvene probleme, preživela je nekoliko moždanih udara. Zbog takvog stanja ona nije u mogućnosti da radi. Zdravstvene probleme ima i Simeon (10) koji boluje od selektivnog mutizma i ima poremećaj ponašanja. Pored privatnih časova koje Dejan drži, porodica živi i od dečijeg dodatka koji dobija od države. Rajkovići su primali i socijalnu pomoć, ali je trenutno ukinuta. Rajkovići su ceo život bili podstanari, a u jednom stanu u kojem su živeli dogodio se i požar. Rešeni da više ne žive takvim životom, pre dve godine su kupili nezavršenu kuću sa 20 ari placa u selu Petrovčić, u opštini Surčin, i tako konačno stekli svoj dom. Međutim, uslovi su izuzetno loši, a prihod od humanitarnog meča u ponedeljak bi to mogao da promeni.

Među ovogodišnim učesnicima Koša za sreću je jedna od najboljih košarkašica sveta ovog veka Sonja Vasić, aktuelni i bivši košarkaši Žarko Čabarkapa, Stefan Birčević, Miško Ražnatović, Duško Savanović, Dino Radončić, Ivan Paunić, Marko Tejić, Stefan Pot, glumci Pavle Mensur, Jovan Jovanović, Stevan Piale, Denis Murić, rukometaš Lazar Kukić, reperi Bigru i Paja Kratak, Boško Ćirković Škabo, MMA borac Savo Lazić, kik bokser Nenad Pagonis i mnogi drugi.

Od prošle godine dečija utakmica pred glavni događaj na terenima KK Partizan nosi naziv Turnir mladih "Stevan Jelovac" u znak na preminulog košarkaša koji je bio čest učesnik Koša za sreću u devet godina postojanja.

Ulaz na tribine terena KK Partizan na Kalemegdanu se neće naplaćivati, a sva sredstva koja budu donirana u naznačene kutije biće usmerena socijalno ugroženim, višečlanim porodicama.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu