IVANOVIĆU VOLAN ZVEZDE: Crveno-beli dogovorili saradnju sa trofejnim trenerom

V. PRERADOVIĆ

12. 11. 2022. u 21:20

STRPLjENjE za trenersku evoluciju Vladimira Jovanovića isteklo je za 40 dana od debija na klupi Crvene zvezde u meču sa MZT Skopljem. Potrajalo je do poraza od Zadra u Beogradu, 7. novembra, posle kojeg se menadžment kluba dao u potragu za njegovim naslednikom.

ИВАНОВИЋУ ВОЛАН ЗВЕЗДЕ: Црвено-бели договорили сарадњу са трофејним тренером

FOTO: EPA

Izbor je pao na evroligaškog veterana, 65-godišnjeg crnogorskog stručnjaka Duška Ivanovića, što ujedno znači zaokret od 180 stepeni u klupskoj politici zacrtanoj na početku sezone. Umesto razvoja 38-godišnjeg trenera poniklog u objedinjenom sistemu FMP i Zvezde, odabran je čovek u poznom dobu karijere načete davne 1993. u švajcarskom Friburgu. Od tada je prošao sito i rešeto, uspinjao se visoko, padao i ponovo uzdizao, stekavši zavidnu reputaciju u Evropi i neke etikete, manje ili više opravdane.

Baskonija je prva trenerska asocijacija na čuvenu crnogorsku "svetu ruku", kako glasi Ivanovićev nadimak iz igračkih dana, u kojima je dva puta bio prvak Evrope sa Jugoplastikom (1989. i 1990). Pod raznim sponzorskim imenima kluba iz Vitorije, u tri navrata ga je vodio u pohodu na špansku krunu (2002, 2010, 2020), na izletima van svoje baskijske trenerske baze trenirao je Limož (šampion Francuske i osvajač Kupa Koraća 2000. godine), Barselonu, Panatinaikos, Himki i Bešiktaš.

RED, RAD I DISCIPLINA

DUŠKO Ivanović u košarkaškim krugovima slovi za trenera čvrste ruke, kod koga krilatica "red, rad i disciplina" dobija dimenziju koja ne prija nekim igračima.

Brojne su anegdote koje manje ili više verodostojno opisuju metodiku crnogorskog stručnjaka. Istini za volju, timu Crvene zvezde je u dosadašnjem delu sezone nedostajalo više discipline u igri.

Nije mu se dalo da upiše svoje ime u knjigu evroligaških šampiona, gubio je finalne utakmice sa Baskonijom 2001. i 2005. godine, sa Barselonom je 2006. zaustavljen u polufinalnom duelu sa CSKA na fajnal-foru u Pragu. Kada je izgledalo da mu se karijera neumitno kreće silaznom putanjom, u decembru 2019. je stigao poziv koji nikad ne odbija. Na brzinu je spakovao kofere, napustio Bešiktaš i zaputio se u Vitoriju. U pandemijskoj 2020. godini, u specifičnim uslovima završnice ACB lige, u takozvanom mehuru, darivao je Baskoniji špansku titulu nakon decenije apstinencije.

U tome mu je svesrdno pomogao sadašnji plejmejker crveno-belih Luka Vildoza, MVP finalne pobede nad Barselonom. Kontroverznog gazdu Baskonije Hosea Kerehetu nikad nije krasila emotivnost, pa je svom trofejnom treneru hladno uručio otkaz u ranoj fazi naredne sezone zbog rezultata ispod očekivanja. Od polovine novembra 2021. Ivanović je čekao odgovarajuću ponudu...

Stigla je sa adrese Mali Kalemegdan 2, gde će se uhvatiti ukoštac sa problemima dubljim od površinskih. Neiskusni Jovanović jeste klecao pod težinom Zvezde, ali je pod znakom pitanja kako bi i iskusniji od njega upravljali timom bez pravog balansa, sastavljenim i od nekih pogrešnih delova. Klub je odlučio da volan preda Ivanovićevoj čvrstoj trenerskoj ruci.

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave