UKRAJINA TRAŽILA DA SE RUSIJA IZBACI IZ UEFA I FIFA: Odgovor kakav je malo ko očekivao

Novosti online

28. 06. 2023. u 15:27

RAT u Ukrajini i dalje spada u najvažnije događaje na svetu, a sa sobom povlači i brojne posledice koje povezuju zemlje učesnice, Rusiju i Ukrajinu. Jedna od njih je sportska vest dana.

УКРАЈИНА ТРАЖИЛА ДА СЕ РУСИЈА ИЗБАЦИ ИЗ УЕФА И ФИФА: Одговор какав је мало ко очекивао

Ilustracija

Naime, Fudbalski savez Ukrajine zatražio je da UEFA i FIFA iz svog članstva izbace Rusku Federaciju, a do odgovora da li će tom zahtevu biti udovoljeno pokušala je da dođe ruska novinska agencija "RIA Novosti".


Ona je upitala evropsku kuću fudbala kakav je njen stav povodom pomenutog ukrajinskog apela, koji se zasniva na tvrdnji da "Rusija u svoja takmičenja uvrštava klubove sa Krima, teritorije koja pripada Ukrajini".


Pomenuta agencija dobila je odgovor od UEFA i tim povodom objavila sledeći tekst:


"Zajedinca evropskih fudbalskih asocijacija podsetila je da je ta organizacija zabranila krimskim klubovima da učestvuju u takmičenjima koja su u nadležnosti Ruskog fudbalskog saveza, piše u odgovoru koje je RIA Novosti dobila povodom zahteva Ukrajinskog fudbalskog saveza da se Rusija izbaci iz FIFA i UEFA.


Prethodno je Ukrajinski fudbalski savez poslao pismo na adrese evropske i svetske kuće fudbala jer je počeo proces integracije krimskih klubova u ruski fudbalki sistem. U junu su Rubin sa Jalte i FK Sevastopolj dobili sertifikat Nacionalne fudbalske lige (Rusije) za učešće u drugoj ligi ruskog fudbala.


- Što se tiče situacije na Krimu, u skladu sa odlukama Komisije za hitna pitanja UEFA, donetim 22. avgusta 2014. godine, Izvršni komitet UEFA je odlučio da zabrani učešće krimskim klubovima učešće u takmičenjima koje organizuje Ruski fudbalski savez. Od 1. januara 2015. taj region se smatra 'specijalnom zonom' po fudbalskim pitanjima, do neke nove odluke - navodi se u saopštenju.


Od 2014, krimski klubovi igraju u posebnoj ligi, 'Šampionatu Krima'", zaključuje "RIA Novosti", što znači da UEFA (zasad) nije pozitivno odgovorila na zahtev Ukrajine da se Rusija izbaci iz članstva, ali, takođe nije dala ni dozvolu da se pomenuti klubovi sa Krima takmiče u ruskim nadmetanjima, što za Ruse i nema alternativu.

Na snazi su, naravno, ostale sankcije koje je UEFA uvela ruskim reprezentativnim selekcijama i tamošnjim klubovima - za koje nema dozvole da se nadmeću na međunarodnim takmičenjima dokle god traje rat u Ukrajini.

Ali na snazi je i ostalo kompromisno rešenje evropske kuće fudbala, da klubovi s Krima mogu da igraju van ukrajinskih takmičenja; štaviše, pomenuti "Šampionat Krima" organizuje se upravo uz podršku UEFA.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)