GUČA OPET STAZOM SLAVE: Najveća trubačka manifestacija od 5. do 7. avgusta

V. ILIĆ

01. 07. 2022. u 06:20

VRATITI Guču na stazu stare slave! To je cilj organizatora Dragačevskog sabora trubača, koji će po 61. put, biti održan od 5. do 7. avgusta.

ГУЧА ОПЕТ СТАЗОМ СЛАВЕ: Највећa трубачкa манифестацијa oд 5. до 7. августа

Orkestri Marka Trnavca i Dragana Pavlovića, Foto V. Ilić

Ovo je zaključak jučerašnje konferencije za novinare u prestonici trube, kojoj su prisustvovali Milivoje Dolović, predsednik Opštine i prvi čovek Saborskog odbora, Zoran Pantelić, direktor Kulturnog centra, Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organizacije "Dragačevo", i Milenko Škarić, vlasnik produkcijske kuće "Skaj mjuzik", sa kojom je Saborski odbor prvi put potpisao ugovor o organizaciji i produkciji, i to za naredne četiri godine.

- Za 30 godina koliko smo u poslu, trudili smo se da na svim festivalima u Srbiji dovedemo svetske trendove, a u Guči ćemo raditi obrnuto - rekao je Škarić i naglasio da će RTS prenositi program.

- Treba da očuvamo tradiciju staru 61 godinu, da se vratimo korenima. Ideja je da trubu, simbol Guče, istaknemo još više, da trubačku muziku, koja nam je u genima i krvi učinimo još prihvaćenijom i Saboru vratimo internacionalni karakter.

Dolović je dodao da je Guča u svojoj istoriji imala uspona i padova, zbog toga što je izgubila korene i korak sa prošlošću:

- Od ove godine idemo uzlaznom putanjom! Vraćamo saboraše, vraćamo trubu i trubače na prvo mesto. Imamo dosta potvrda o dolasku stranaca, pre svih iz Slovenije, Makedonije, Francuske, kao i Republike Srpske. Cene smeštaja u Guči neće biti menjane u odnosu na lane, prenoćište će koštati oko 20 evra. Razgovaraćemo i sa ugostiteljima da cene hrane i pića, posebno tradicionalnih specijaliteta, ne budu astronomske.

Što se tiče programa, centralni događaj će biti finalno takmičenje najboljih trubačkih orkestara, kojih će biti 18, a pravo učešća su stekli u pet predtakmičarskih centara u Srbiji. Zakazano je za 7. avgust, od 18 časova, na stadionu kraj Bjelice, nakon čega će biti poznat i dobitnik "Zlatne trube", koju će po 58. put dodeliti "Večernje novosti".

Prvog dana Sabora biće održano takmičenje mladih orkestara i koncert "Divanhane".

Zvaničan program na stadionu počeće koncertom Danice Crnogorčević, a potom i majstora trube Dejana Jevđića. Učestvovaće i trubački asovi: Dejan Petrović, Dejan Lazarević, Boban i Marko Marković, i Ekrem Mamutović. Drugog dana, posle trubačke budilice i narodnog višeboja, nastupiće i strani trubački orkestar, i to iz Portugalije, koncert će održati i grupa "357", kao i nastup prošlogodišnjih pobednika. U nedelju, nakon finala, nastupiće orkestar Big bend RTS, kao i pevačice narodne muzike Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Dragica Radosavljević Cakana. 

"HAJDUK FEST" ZA VIKEND

KAO mali uvod u 61. Sabor, 2. jula biće održana gastronomska manifestacija "Hajduk fest". Aleksandra Mitrović, direktorka TO, najavila je da će poseta ovom festivalu biti velika, te da je već prijavljeno 20 ekipa za takmičenje u spremanju dragačevskog specijaliteta - hajdučkog ćevapa. Nastupiće i trubački orkestri Dejana Jevđića, Marka Trnavca i Vladimira Ivanovića, a koncert će održati i Slađa Alegro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije