BIĆE OPET MITROPOPOLIJA: Slava Eparhije zvorničko-tuzlanske u Šamcu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

10. 05. 2024. u 15:31

Proslavljena je slava Eparhije zvorničko-tuzlanske u Šamcu. Vladiku Fotija dočekali su vernici i rukovodstvo opštine.

БИЋЕ ОПЕТ МИТРОПОПОЛИЈА: Слава Епархије зворничко-тузланске у Шамцу

foto v mitrić

Episkop Fotije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u šamačkom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija povodom eparhijske slave Živonosnog Istočnika. 

Naglasivši da u BiH ne bude samo jedna Mitropolija, episkop Fotije je izrazio očekivanje da će možda biti dve-tri, čime bi bila sprečena mogućnost da se ovde pojavi ideja bilo kakve bosanske pravoslavne crkve.

-Ovih dana Svetom arhijerijskom Sinodu za Sveti Sabor, za komisiju za Ustav SPC, predat je dokument da Eparhija zvorničko-tuzlanska dobije rang mitropolije, koji je imala do 1920. godine-rekao je episkop Fotije.  Ocenivši da su sada stečeni uslovi da to bude korigovano, promenjeno, vladika Fotije je naglasio da je sada bitno da u BiH ne bude samo jedna mitropolija.

-Ako bi Eparhija zvorničko-tuzlanska dobila status mitropolije time bismo sprečili mogućnost da se ovde pojavi ideja bilo kakve bosanske pravoslavne crkve, odvajanje od Beograda, od matice - rekao je vladika. Episkop Fotije je upozorio da treba na vreme misliti i reagovati, što je učinjeno dopisom koji su poslali Svetom Sinodu.

- Videćemo kakav će odgovor biti. U svakom slučaju ideja je u narodu ovde pozdravljena. Nadamo se pozitivnom odgovoru. Mi ne želimo nešto što nije bilo, ova eparhija je bila mitropolija. Mi samo to hoćemo da vratimo, zato se danas posebno ljudi raduju, a to je za mene najvažnije - da smo taj proces pokrenuli. Čekamo majski Sabor i da vidimo kakav će biti odgovor-podsetio je episkop Fotije.

Zajedno sa monaštvom i sveštenstvom Eparhije zvorničko-tuzlanske i brojnim vernicima eparhijskoj slavi prosustvovao je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

Miličević je čestitao slavu i istakao da su Šamčani danas imali priliku da ugoste episkopa Fotije za koga je rekao da je ne samo duhovnik, nego čovek koji sve Srbe ne uči samo veri, nego i patriotizmu.

- Naš divni arhijerej svojim radom čuva srpsku pravoslavnost, i uvek nas sabira u ljubavi i veri i posebno njeguje veze sa maticom Srbijom i bratskom Rusijom-rekao je Milićević. 

Milićević je ocijenio da je saradnja Opštinske uprave Šamac sa Srpskom pravoslavnom crkvom odlična.

Zajedno sa episkopom Fotijem svetu arhijerejski liturgiju služio je episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!