NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

U TOKU JE SASTANAK VUČIĆA SA TIMOM DIPLOMATA: Đurić iz NJujorka - Razmatramo državu po državu (VIDEO)

Novosti online

20. 05. 2024. u 22:23 >> 22:26

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Marko Đurić obratio se iz Njujorka.

У ТОКУ ЈЕ САСТАНАК ВУЧИЋА СА ТИМОМ ДИПЛОМАТА: Ђурић из Њујорка - Разматрамо државу по државу (ВИДЕО)

Foto Tanjug

Velika i snažna borba u Njujorku traje. Upravo dok razgovaramo, u toku je sastanak predsednika sa timom diplomata diplomata u Njujorku. Razmatramo državu po državu, ulažemo dodatne napore i sagledavamo šta možemo da uradimo u ovih nešto više od 48 sati. Izvesno je da će biti intenzivna, snažna diplomatska aktivnost, biće ozbiljna borba. Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, je ogroman - rekao je Đurić.

On je rekao da traju logistički pritisci zemalja koje su 20 puta jače od Srbije i da se zemlje suočavaj usa političkim ucenama.

- Nemam sumnje da će delegacija sa Vučićem uraditi apsolutno sve što je moguće da izvučemo najbolji mogući rezultat za Srbiju - rekao je Đurić.

Kaže da kosponzori rezolucije nisu očekivali snecario u kojem se ovako aktivno borbe.

- Mislim da će to uroditi određenim plodom. Ne bih da dižem očekivanja preterano, ali očigledno da im stvari neće proći kako su zamislili. Sve države se suočavaju sa ogromnim pritiskom najrazvijenijih zapadnih zemljama. Naša argumentacija je čvrsta, borimo se - rekao je Đurić.

Foto Tanjug

- Sutra nas očekuju desetine sastanaka koje će voditi predsednik, ja, drugi članovi tima. U sredu nas očekuje još aktivnosti o kojim detaljima ne mogu da govorim. Očekuje nas do poslednjeg trenutka intenzivna plejada poteza sa naše strane, koji imaju za cilj da zaustave protivnike naše pozicije u nameri da lupe ovaj sramni žig - kaže Đurić.

Ističe da nije ptijatno suprotstaviti se jačim silama.

- Da li hoćemo i želimo da Srbiju čuvamo po svaku cenu? Da, po svaku cenu. Kakav god rezultat da bude na kraju, ostaće zapisano da veliki deo čovečanstva nije podržao ovako nešt - rekao je on.

Rekao je da ovo nije pitanje odnosa između nas i Bošnjaka, i da nećemo dozvoliti da nama neko lupa stigmu, pravi nas krpom i svađa nas sa komšijama.

O pogibiji iranskog predsednika Ebrahima Raisija, Đurić kaže da neće govoriti o spekulacijama i teorijama zavere.

- Mi smo zahvalni Iranu što ne priznaju nezavisnost Kosova, i nadam se da će i po ovom pitanju podržati rukovodstvo Srbije. Ja sam sa pokojnim ministrom spoljnih poslova Irana pričao pre tri dana. Ne bih spekulisao o okolnostima - dodaje on.

Rekao je večeras da Srbija ima samo jednu politiku po pitanju Tajvana i Kine, odnosno da je za Srbiju teritorijalni integritet i suverenitet "prijateljske i bratske Kine neprikosnoven".

- Dakle politika jedne Kine. Mi priznajemo Narodnu Republiku Kinu u njenim punim granicama, a njeno unutrašnje pitanje je na koji način će da reši ovo i drugo pitanje koja su aktuelna - zaključio je Đurić u izjavi za medije u Njujorku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)