JAHORINA NA UDARU OHR I POLITIČKOG SARAJEVA: O imovini Srpske odlučuju njene institucije, a ne stranci i Bošnjaci

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 03. 2024. u 07:45

POLITIČKOM Sarajevu i OHR zasmetala je prodaja zemljišta na Jahorini jednom investitoru iz Republike Srpske i već je najavljeno formiranje predmeta u Pravobranilaštvu BiH povodom ovoga, a iz OHR prete da se ne sme prodavati imovina u RS.

ЈАХОРИНА НА УДАРУ ОХР И ПОЛИТИЧКОГ САРАЈЕВА: О имовини Српске одлучују њене институције, а не странци и Бошњаци

Foto Novosti

Sagovornici "Novosti" kažu da se očigledno ponovo obmanjuje javnost pričom o tzv. državnoj imovini BiH, što je laž koju Sarajevo i OHR plasiraju kako bi pokušali imovinu RS upisati na BiH.

- Koliko znam mi smo prodali zemlju Republike Srpske investitoru iz RS. Ne znam šta OHR ili bilo ko drugi ima s tim?! Strancima je postala loša navika da nameću politička "rešenja" koja prihvataju oberučke samo u FBiH, a sada su počeli da kidišu na prirodna bogatstva RS - kaže Nedeljko Elek, predsednik Nadzornog odbora OC Jahorina.

Prema njegovim rečima, jasno je svima da je ovde problem da se u budžet Srpske slije 42 miliona KM. OHR nije bio problem kada je doneta odluka da se u Trebinju po nižoj ceni proda zemljište za izgradnju Staračkog doma za 180.000 KM. To nije bilo zanimljivo, ali milioni sa Jahorine jesu.

- Mislim da su takozvani i samoproglašeni visoki predstavnici i strane diplomate razmaženi, jer su navikli iz drugog entiteta da dobijaju koruptivne poklone u vidu placeva i vila po sarajevskim naseljima, Jablaničkom jezeru, Bjelašnici - ističe Elek i dodaje da toga nema i neće biti u RS.

Blokiranje investicija

JAHORINA, nažalost, nije jedini primer gde Sarajevo blokira investicije u RS, pod lažnom pričom o imovini BiH.

- Imali smo primer izgradnje TE "Stanari". I tada su pokušali da ospore izgradnju. Tu je aktuelan i primer HE "Buk Bijela", Aerodroma u Trebinju, pa i RTV dom u Banjaluci bio je predmet njihove rasprave - dodao je Govedarica.

Dodaje da imovina Republike Srpske pripada samo Srpskoj i nema tih stranaca i ustavnih sudova koji to mogu promeniti.

Kad god se iz Srpske krene u ozbiljne investicije, "rampa" stiže iz Sarajeva, kaže pravobranilac RS Milimir Govedarica.

- Još jedna podvala zvaničnika iz Sarajeva kada je u pitanju imovina na Jahorini. Republika Srpska ima pravo da po Ustavu raspolaže svojom imovinom. Član 3. Ustava BiH jasno propisuje prava RS - istakao je Govedarica i dodaje da upravo zato i "visoki predstavnik" ne može osporavati da se prodaje imovina ili daje pod koncesiju.

Prema njegovim rečima, Srpska je uknjižila većinu imovine na svoje ime.

- Uknjiženo je negde oko 95 odsto i to se nastavlja do samog kraja - istakao je Govedarica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!