SRPSKA PROBIJA DIPLOMATSKU BLOKADU: RS poslednjih meseci u velikoj diplomatskoj ofanzivi širom sveta

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 02. 2024. u 08:45

SRPSKA je u poslednjih meseci u velikoj diplomatskoj ofanzivi širom sveta, gde je dokazala da je ravnopravan partner sa mnogim svetskim silama.

СРПСКА ПРОБИЈА ДИПЛОМАТСКУ БЛОКАДУ: РС последњих месеци у великој дипломатској офанзиви широм света

Foto: EPA

Delegacije Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom, premijerom Radovanom Viškovićem i ministrima posetile su Rusiju, Belorusiju, Kinu, Tursku, Mađarsku, Azerbajdžan. Posete su već rezultirale projektima u oblasti poljoprivrede, izgradnje putnih mreža, gasifikacije, jačanju zdravstvenog sektora...

Sagovornici "Novosti" kažu da je Srpska definitivno probila diplomatsku blokadu koju pokušava da joj nametne političko Sarajevo i strane ambasade. Predsednik Dodik ističe da se Srpska pokazuje kao važan sagovornik kako u regiji, tako i u sve više država bitnih na globalnom nivou, a to pokazuju i uspešni razgovori koje je nedavno imao sa predsednikom RF Vladimirom Putinom u Kazanju i predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Minsku.

- U narednim danima nastavljamo s takvom praksom i putujem u Crnu Goru, a krajem sedmice biću u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske - poručio je Dodik.

Naveo je da će Srpska do kraja marta ugostiti i premijera Mađarske Viktora Orbana, a planiran je i susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- U aprilu ću učestvovati na bezbednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u junu ću opet posetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum - naveo je Dodik.

Saradnja sa islamskim zemljama

PREMA rečima Perišića, bez obzira što iz Sarajeva i bošnjačke političke kuhinje konstantno napadaju Srpsku i pokušavaju da je "ocrne" na međunarodnom planu, Srpsku su kao partnera prihvatile i dve velike islamaske zemlje poput Turske i Azerbajdžana.

- Uskoro će i druge islamske zemlje sigurno da sarađuju sa Srpskom - poručio je Perišić.

Profesor geopolitike Srđan Perišić kaže da je Srpska definitivno probila diplomatsku blokadu koja joj se nameće iz Sarajeva, jer stranci i bošnjačke partije godinama pokušavaju da je drže izolovanu od međunarodnih konatakata, zloupotrebljavajući i Ministartsvo spoljnih poslova BiH, koje deluje samo po notama iz Sarajeva.

- SAD, Velika Britanija i EU su pokušale na sve načine sankcijama političara i ekonomskim kaznama da izoluju Srpsku, ali rukovodstvo RS je pronašlo kanale da se obrati velikim silama poput Rusije, Kine i Turske i da ostvari ekonomsku saradnju. Defitivno, akcija Zapada da se izoluje Srpska u spoljno-političkom i ekonomskom smislu je propala - ističe Perišić.

Smatra da Srpska gradi ozbiljnu geopolitiku sa svim pratećim elementima, kako unutrašnjim, tako i spoljnim.

- Na sve ovo Srpska je dobila i spoljnog - političkog zaštitnika u jednoj od vodećih svetskih sila, Rusiji - zaključuje Perišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!