KAO GLINENI GOLUBOVI U FEDERACIJI: Godišnje se evidentira oko 60 napada na Srbe i njihovu imovinu u FBiH

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 12. 2023. u 07:15

NAPAD na srpsku povratnicu Ljeposavu Petković (77) u vozućkom naselju Stošnica koja je pretučena u porodičnoj kući nakon što su joj dva lica sekirom provalila u kuću i pretili da će je ubiti je, nažalost, nastavak napada na Srbe koji žive na području Federacije BiH.

КАО ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ У ФЕДЕРАЦИЈИ: Годишње се евидентира око 60 напада на Србе и њихову имовину у ФБиХ

Mariana Regoje

Kako kažu sagovornici "Novosti", svake godine se evidentitra oko 60 napada na Srbe ili njihovu imovinu na ovom području, a veoma retko se hapse počinioci tih dela.

Ove godine je u julu nestala Srpkinja Jovanka Đurić (89) iz ozrenskog sela Tumare u federalnoj opštini Lukavac i još nije pronađena. Mesec dana kasnije napadnuta je pedesetogodišnja Radmila Simić iz tog mesta, koja je pronađena svezana i naga kraj svoje porodične kuće.

U junu je fizički napadnut Mirko Spasojević, takođe, u Tumarama, a četiri srpske povratničke porodice napustile su Tumare iz straha za ličnu bezbednost nakon napada na Simićevu, i neuspele potrage za Đurićevom. Pre dve godine nestao je Srbin povratnik u naselju Komari, Mesna zajednica Milino Selo, a prošle godine Vaskrsije Tubić iz Donje Brijesnice kod Lukavca...

Prema podacima Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, do 30. juna ove godine zabeležena su 34 napada na povratnike i njihovu imovinu, uključujući skrnavljenja grobalja i crkvi, a sa napadima u drugoj polovini ove godine, biće opet oko 60 incidenata.

Privesti pravdi napadače

SRPSKI član Predsedništva BiH Željka Cvijanović pozvala je nadležne institucije da u najskorijem roku privedu pravdi napadače na srpsku povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće, ističući da je ovaj napad samo jedan u nizu dokaza koji svedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru Federacije.

- Nažalost, skoro pa svake godine imamo taj crni prosek od 60 napada na Srbe i srpsku imovinu u Federaciji. Napad na srpsku povratnicu iz Vozuće, samo je jedan u nizu, koji svedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru FBiH, a u poslednjih pet godina na području Ozrena nestalo je petoro Srba - ističe Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Dodaje da su Srbi mete u Federaciji, da se napadi ne kažnjavaju, a tako se šalje poruka od strane nadležnih da je to dozvoljeno.

- Izgleda da je cilj velikobošnjačke politike da i preostalih oko 30.00 Srba koji danas žive u FBiH napuste svoja vekovna ognjišta, a pre rata na ovom području ih je bilo oko 560.000 - poručio je Radanović.

Predsednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da je napad na srpsku povratnicu kod Vozuće rezultat ukupne antisrpske histerije koju stalno podgrejavaju nelegalni visoki predstavnik, bošnjački ekstremisti i ambasadori Saveta za sprovođenje mira u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)