SRPSKA UVODI FEMICID U ZAKON: Za sedam godina, u BiH ubijeno više od 60 žena

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 10. 2023. u 10:50

U PORASTU je nasilje nad ženama širom Bosne i Hercegovine. Pre nekoliko dana se desio novi zločin u kojem je žrtva žena. Naime, Mersud H. ubio je Aidu D. u Zavidovićima, na njenom radnom mestu u pekari. Ovaj zločin se desio nakon nešto više od mesec dana od monstruoznog zločina u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dve osobe.

СРПСКА УВОДИ ФЕМИЦИД У ЗАКОН: За седам година, у БиХ убијено више од 60 жена

Foto: Šuterstok

Nažalost, u BiH su sve češće stranice crne hronike pune tekstova o ubistvima žena.

Prema podacima nevladinog sektora, za proteklih sedam godina u BiH je ubijeno više od 60 žena, a samo u poslednje dve godine 20. Strahuje se da je broj femicida i veći. Kako bi unapredila borbu protiv nasilja u porodici, Srpska uvodi termin femicid u novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Miloš Bukejlović, ministar pravde RS kaže da će Nacrt ovog zakona biti uskoro biti spreman, a njegovo donošenje je planirano u prvom kvartalu 2024. godine.

- Moram pristupiti vrlo oprezno. Bilo je ideja da se femicid uvrsti u Krivični zakonik (KZ)RS što smo procenili da bi bilo opasno kod kvalifikovanih krivičnih dela femicida, a već u postojećem KZ imamo krivično delo teško ubistvo sa kvalifikovanim oblikom ako je učinjeno iz mržnje ili niskih pobuda - istakao je Bukejlović.

U novom zakonu u posebnom poglavlju urediće se femicid i drugi oblici nasilja nad ženama. Ovim zakonom, kako kažu u Vladi RS propisaće se i da samo edukovani i sertifikovani policajci, tužioci i sudije mogu raditi na predmetima nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Procesi dugi, kazne preblage

NEMA prave reakcije nadležnih institucija, kazne su preblage, procesi dugo traju, a to žrtve obeshrabruje da progovore o nasilju i da ga prijave. Mislim da kao društvo tonemo sve dublje, a bojim se da ovde nije kraj te da moramo uveliko da se pozabavimo ovim problemom, istakla je Mirzeta Tomljanović.

Mirna Savić Banjac, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Srpske kaže da više ne zna šta treba da se desi da bismo shvatili koliko je hitno rešavanje ovog pitanja.

- Ovo nisu "tamo neke žene", ovo sutra mogu da budu i naše kćerke, sestre, majke. Nije sramota biti žrtva, sramota je biti nasilnik - poručila je Mirna Savić Banjac.

Da je sve više nasilja nad ženama potvrđuje i Mirzeta Tomljanović iz bijeljinske Fondacije "Lara" koja ističe da je broj slučajeva nasilja povećan još od pandemije virusa korona.

- Koliko je nasilje u porastu pokazuje i to što smo u prvih osam meseci imali 530 poziva na SOS telefon, dok su 44 žrtve smeštene u Sigurnu kuću, što govori da je nasilje eskaliralo - istakla je Tomljanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo