NOVI SADRŽAJ U MUZEJU HERCEGOVINE U TREBINJU: Virtuelno upoznavanje sa austrougarskim tvrđavama

D.Curać

08. 05. 2023. u 11:28

MUZEJ Hercegovine u Trebinju svakako je jedna od najposećenijih institucija te vrste u Republici Srpskoj i BiH, u kojoj posetioci imaju šta da vide, ali koja ide u korak sa vremenom i koja svoje sadržaje prilagođava ljubiteljima kulturno-istorijskog nasleđa.

НОВИ САДРЖАЈ У МУЗЕЈУ ХЕРЦЕГОВИНЕ У ТРЕБИЊУ: Виртуелно упознавање са аустроугарским тврђавама

D. Curać

Tako je od pre par dana trebinjski Muzej omogućio posetiocima virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja u okolini Trebinja, čime je omogućeno izuzetno zanimljivo, korisno i zabavno iskustvo interaktivnog korišćenja VR opreme.

- Na ovaj način našim posetiocima pružena je prilika da se detaljno informišu i upoznaju sa brojnim zanimljivostima i legendama vezanim za austrougarska utvrđenja koja se nalaze na uzvišenjima pored Trebinja, a koja su zahvaljujući novim tehnologijama prikazana potpuno verodostojno i realistično, pa korisnik dobija utisak da je zapravo u virtuelnom svetu i doživljava kao potpuno realno sve što se kroz obilazak događa - istakla je Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

U Trebinju ima devet velikih utvrđenja iz doba austrougarske, koja se nalaze na brdima u okolini tog grada. Obilazak počinje u prostoriji u kojoj je postavljen "VR setap", gde se pojavljuje hologram barona Lihtnera, inače, generalnog inspektora fortifikacijskih inženjera, koji priča šta se može videti u obilasku.

Nakon toga ide se u golubarnik odakle se u liku goluba leti iznad tvrđava Strač, Golo brdo, Petrina i Kličanj. Moguće je posetiti svaku od tih tvrđava i prošetati kroz njene prostorije.

Pravili prstenove odbrane

ONO što u Muzeju Hercegovina ističu, te tvrđave bile su povezane sa onima koje su se nalazila u Boki Kotorskoj, čime je austrougarska pravila svojevrsne prstenove odbrane za vreme okupuacije tih prostora.

Kada se posete sve tvrđave, sledi povratak u golubarnik, gde general Ferdinand Zahradnik, komandant utvrđenja Strač, postavlja pitanja i daje zadatak da se odnese poruka na pomenuto utvrđenje.

Prilikom leta korisnika napada orao, a ako se njegov napad uspešno izbegne i poruka dostavi, dobija se drugi zadatak u podrumu utvrđenja Strač. Nakon uspešno obavljene misije, moguće je virtuelno pogledati izabrane eksponate iz Muzeja Hercegovine, uzeti ih i pregledati sa svih strana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije