PREDSEDNICI PARTIJA BAŠ PODBACILI! Opšti izbori u Srpskoj pokazali koliko su jaki lideri parlamentarnih stranaka

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 10. 2022. u 08:50

U TOKU kampanje lideri partija u Srpskoj samo što nisu iskakali iz frižidera.

ПРЕДСЕДНИЦИ ПАРТИЈА БАШ ПОДБАЦИЛИ! Општи избори у Српској показали колико су јаки лидери парламентарних странака

Čubrilović na stranačkom skupu, Foto DEMOS

Osmesima sa bilborda mamili su glasače, a o medijima koje su zatrpali raznim objavama je suvišno govoriti. Ipak, iako su bili nosioci lista na izborima to nije donelo očekivane glasove pojedinim predsednicima parlamentarnih stranaka Srpske i oni gledaju u leđa svojim podređenima.

Tako su prošli Nedeljko Čubrilović, predsednik DEMOS, koji je bio nosilac liste za Narodnu skupštinu, tek je na šestom mestu po broju osvojenih glasova. Na prvom mestu DEMOS za NS RS je Aco Stanišić sa Pala, koji je osvojio 5.800 glasova, čak 3.000 više od predsednika stranke i aktuelnog predsednika Narodne skupštine RS.

Podršku građana i članstva da bude na prvom mestu liste za Narodnu skupštinu nije dobio ni Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske. On gleda u leđa kandidatima US Kostadinu Vasiću i Siniši Iliću.

Prvo mesto na listi nije osvojio ni Goran Selak, lider SPS. Selak se zasada nalazi na drugom mestu. Ispred njega je kandidat Dragutin Škrebić. Kompletan "potop" na ovim izborima je doživeo i lider NDP Dragan Čavić, koji je dobio svega 965 glasova za Skupštinu RS i ostao bez mandata nakon 12 godina!

Da svi lideri partija ne gledaju u leđa podređenih, primer je Darko Banjac, predsednik NPS, koji je ubedljivo na prvom mestu liste za NS RS. Takođe, snagu je pokazao i Petar Đokić, predsednik SP koji drži prvo mesto na listi te stranke za Narodnu skupštinu RS.

Apsolutni rekorder među liderima stranaka u RS, kada su u pitanju glasovi za Parlament BiH je Branislav Borenović, lider PDP, koji je osvojio više od 27.000 glasova.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da u suštini većina političkih partija u Srpskoj su liderske partije.

Jedno od biračkih mesta u RS, Foto SRNA

- Narod te partije prepoznaje preko lidera i povezuje ih upravo sa liderom. Najbolji primer je SNSD gde je Milorad Dodik neprikosnoveni šef partije i narod tu partiju identifikuje upravo sa Dodikom. Takođe, pokret Nebojše Vukanovića je primer gde je jedan čovek istovremeno i sama suština te partije i sa kojim ljudi poistovećuju tu partiju - kaže Antić.

Međutim, dodaje, postoje i partije gde uloga lidera nije toliko značajna i gde je sama stranka i njena infrastruktura mnogo značajnija od onog ko je na čelu partije. Najbolji primer partije koja nije liderska je PDP, gde je Branislav Borenović mnogo manje prepoznatljiv i od Jelene Trivić i od Draška Stanivukovića.

On kaže i da je narod navikao da je na čelu partije istovremeno i najprepoznatljiviji i najuticajniji član partije.

Velizar Antić, Foto printskrin BNTV

ŠAROVIĆU SE DRMA STOLICA?

NAKON održanih izbora mnogi lideri partija u Srpskoj biće i na udaru članstva zbog lošeg rezultata. Prvi na toj listi zasada je lider Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, koji je ubedljivo poražen od strane Željke Cvijanović za srpskog člana Predsedništva BiH. Članstvo SDS je već sad veoma nezadovoljno razlikom od 100.000, kojom je Šarović izgubio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)