I NAČELNICI NA LISTAMA ZA PARLAMENT: Političke partije u RS idu na predstojeće glasanje sa najjačim kadrovima

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 07. 2022. u 08:12

STRANKE iz Srpske su na izborne liste za oktobarske opšte i parlamentarne izbor stavile najjače adute.

И НАЧЕЛНИЦИ НА ЛИСТАМА ЗА ПАРЛАМЕНТ: Политичке партије у РС иду на предстојеће гласање са најјачим кадровима

Foto D. Pozderović

Pored proverenih kadrova, ministara, premijera, direktora javnih preduzeća, na listama su se našli i gradonačelnici i načelnici opština. Iako oni imaju još dve godine mandata i sigurno neće ulaziti u salu Narodne skupštine RS, već će osvojene mandate prepuštati stranačkim kolegama, lokalni lideri su na izbornim listama.

Tako će građani kada budu glasali za poslanike NS RS na listićima moći da zaokruže i gradonačelnike Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Zvornika, Bijeljine, Laktaša, Trebinja ili načelnike Teslića, Šamca, Broda i drugih gradova.

Naši sagovornici kažu da ovakav potez govori da partije iz RS gledaju na ove izbore kao presudne i ništa ne prepuštaju slučaju i žele da skupe sve moguće glasove.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da je stavljanje gradonačelnika i načelnika na liste za opšte i parlamentarne izbor dokaz da je prisutna i kriza liderstva u partijama.

- Imamo dugogodišnju negativnu selekciju kadrova u politici. Narod se dosta i umorio. Pokušaj da se gradonačelnici i načelnici uključe u opšte izbore je pokušaj spasavanje rejtinga partija. Stranke su procenile da lokalni lideri mogu doprineti povoljnim rezultatima partija - ističe Vuković.

Sa jednog od izbornih mesta u Srpskoj / Foto D. Pozderović

On kaže da je u RS nekoliko novih lidera jače od partija i oni prosto moraju izaći na izbore, jer u suprotnom neće imati dobar rezultat.

Analitičar Velizar Antić kaže da kada se pogledaju izborne liste na njima su pretežno ista lica.

- Nadao sam se nekim mlađim kandidatima koji bi uneli dinamiku i određeno osveženje, naročito ukoliko vidimo da su na prošlim lokalnim izborima nova i mlađa lica ostvarila mnogo bolji rezultat od političara koji su decenijama u politici. Međutim, vidimo da su partije izašle sa istim osobama - kaže Antić.

Foto: Srna

Zoran Stevanović

Inače, kada se govori o SNSD ta partija najviše nada polaže u gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića. Sa druge strane, opozicioni SDS najviša očekivanja ima od načelnika Teslića, Milana Miličevića, i gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića. PDP sve karte baca na Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke..

Ovih dana su sve češće optužbe na relaciji SNSD Banjaluke i Stanivukovića, pa je čak predsednik GO SNSD Banjaluka Vlado Đajić najavio i opoziv Stanivukovića i poručio da će se na predstojećim izborima videti koliko je narod za Stanivukovića. Gradonačelnik Banjaluke je poručio da će ovi izbori pokazati kako stvari stoje, jer jednu listu nosi on, a drugu Đajić.

Foto Tanjug

Draško Stanivuković


- Imaću duplo više glasova od njega. Do sada sam na svim izborima imao najveći broj glasova, a na izborima 2018. sam ga porazio - poručio je Stanivuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)