NA FERATI "VISILO" 3.000 GOSTIJU: Turistički radnici sa Sokoca zadovoljni posetama Crvenim stijenama ove godine

R. Milović

15. 11. 2021. u 10:15

FERATA sa dva viseća mosta, duga 350 metara, izgrađena na Crvenim stijenama, u srcu Romanije, opravdala je očekivanja turističkih radnika iz Sokoca.

НА ФЕРАТИ ВИСИЛО 3.000 ГОСТИЈУ: Туристички радници са Сокоца задовољни посетама Црвеним стијенама ове године

Crvene stijene na Sokocu, Foto R. M.

- Do izgradnje ferate, Crvene stijene je malo ko posećivao, a ove godine je po rečima naših vodiča Miroslava Divčića i Stefana Bajagića, to stanište sa pećinom čuvenog hajduka - Starine Novaka, posetilo blizu 3.000 turista. Oni su bili i gosti Planinarskog doma izgrađenog na vrhu planine. Dolazili su nam u goste turisti na "zmajevima", paraglajderima, motorima raznih marki i tipova, a punu aktivnost je imao i Aero-klub Sokolac - ističe Brankica Bašić, direktor TO Sokolac.

Turisti koriste i usluge Aero-kluba Sokolac, Foto Privatna arhiva

Pažnju turista je privukao i suvenir Sokoca u obliku "glasinačkih kolica" iskopanih ovde, daleke 1880. godine, prilikom izgradnje puta Sarajevo - Rogatica - Višegrad, koji je išao delom teritorije Sokoca, a gradila ga Austrougarska.

- Original se nalazi u Prirodnjačko-istorijskom muzeju u Beču. Izgrađen je od bronze i ukrašen čudnovatim pticama, a po svemu sudeći je služio kao kadionica, težak oko jednog kilograma. U saradnji sa lokalnom samoupravom radimo na tome da ga vratimo u Sokolac, jer je to naša kulturno-istorijska baština, ili bar replike tih artefakata - kaže direktorka TO Sokolac.

Foto Privatna arhiva

NEDOSTAJU SUVENIRI

"GLASINAČKA kolica", vernu kopiju u gipsu je uradio akademski slikar Mladen Đajić iz Sokoca, u nekoliko primeraka, pa su brojni turisti ostali uskraćeni za zvanični suvenir Sokoca, a opravdanje da nije bilo novca za njegovu izradu, "ne pije vode", tim pre što je turizam, u Strategiji razvoja Sokoca 2020-2030, uzeta za okosnicu razvoja te lokalne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove