BATA I LULA ZAJEDNO U VEČNOSTI: Posmrtni ostaci legendarnog glumca Velimira Živojinovića premešteni iz Aleje zaslužnih građana u Koraćicu

S.Vidačković

03. 05. 2024. u 15:49

LEGENDARNI srpski i jugoslovenski glumac Velimir Bata Živojinovoć (1933 -2016) konačno je pored svoje voljene Lule u rodnoj Koraćici.

БАТА И ЛУЛА ЗАЈЕДНО У ВЕЧНОСТИ: Посмртни остаци легендарног глумца Велимира Живојиновића премештени из Алеје заслужних грађана у Кораћицу

Foto: Novosti

Posmrtni ostaci slavnog umetnika premešteni su, poslednjeg aprilskog dana, iz Aleje zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u portu Crkve Svete Trojice u Koraćici, podno Kosmaja, gde je krajem 2019. godine sahranjena njegova supruga Julijana. Tako je ispunjena njihova poslednja želja, da i u večonosti počivaju zajedno, nedalko od kuće u kojoj je Bata rođen.

Ulica na Vračaru

TRI godine posle smrti, jedna ulica Vračaru, nedaleko od Požarevačke u kojoj je decenijama živeo, ponela je ime Bate Živojinovića. Krajem oktobra 2022, ispred Centra za kulturu u beogradskoj opštini Sopot, postavljen je bronzani spomenik Živojinovića u prirodnoj veličini.

Foto: Novosti

Tekst potpisa

Batin i Lulin sin Miljko, kaže za "Novosti" da je za njega ovo bio posebno emotivan trenutak, jer nije prisustvovao očevoj sahrani. Njihova ćerka Jelena nije mogla da dođe, zbog obaveza na Kubi, gde živi i radi. Opelu su prisustvovali Batina unuka Dina, ministar i lider SPS Ivica Dačić, nekadašnji upravnik Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, glumac Miodrag Dragičević, kao i mnogi prijatelji porodice Živojinović.

- Presrećan sam što smo moja sestra Jelena i ja ispunili zavet naših roditelja. Kao što je to lepo rekao vladika Jovan šumadijski "od danas su Bata i Lula ponovo ujedinjeni. Ovog puta do konačnog vaskrsa". Duboko smo zahvalni svim dragim ljudima, prijateljima i rođacima koji su nam svojim prisustvom uveličali ovaj dan, istorijski za našu porodicu - ispričao nam je Miljko Živojinović.

Foto: Novosti

Opelo je, u utorak oko podneva u porti koraćičke crkve, služio vladika šumadijski Jovan.

- Molite se Bogu za naše pokojnike, jer samo tako ih ne prepuštamo zaboravu. Jedan od najvećih grehova je greh zaborava. Pred Bogom niko nije mrtav i svi su živi. U molitvi osećamo kao da razgovaramo sa njima - poručio je vladika Jovan.

Na beloj mermernoj nadgrobnoj ploči, sa kojih se smeše zagrljeni Bata i Lula, koji su u braku bili više od 60 godina, piše "Sve što jesam, dugujem njoj". U ovu jednu rečenicu, koju je Bata izgvoroio u nekom od mnogobrojnih intervjua koji je dao tokom karijere, stao je najbolji opis njegove i Luline ljubavi, poštovanja, pažnje, podrške i razumevanja.

- Mamin život je stao kada je tata preminuo. Bez njega nije videla smisao ni u deci, ni u unucima, prepustila se bolesti i želela je da što pre ode kod voljenog supruga. Iako smo Jelena i ja želeli da oca odmah po majčinoj smrti premeste u Koraćicu, počela je pandemija virusa korona. Kasnije, ovaj čin je odlagan zbog radova na zemljištu oko crkve, koji su potrajali oko godinu - kaže Miljko.

S.VIDAČKOVIĆ

 

Foto: Novosti

Prošla godina bila je u znaku Batinog jubileja. Nizom manifestacija obeleženo je 90 godina od rođenja jednog od naših najpopularnijih glumaca, koji nije bio poznat samo na tlu bivše Jugoslavije, nego i širom sveta, najviše u dalekoj Kini. Valter je dobio svoj legat u Jugoslovenskoj kinoteci, u gradovima Srbije i regiona bila je organizovana izložba "Bata u 90 slika", a u toku je osnivanje fondacije Velimir Bata Živojinović, na čijem čelu će da bude unuka Dina. Bata je odigrao oko 330 uloga svih žanrova i sarađivao je sa najznačajnijim rediteljima. Sa Titom je bio na "ti", a njegov dar, šarm i ličnost prešli su u mit još za vreme njegovog života. Tri puta je ovenčan "Zlatnom arenom" za najbolju ulogu u filmovima "Kozara", "Tri" i "Majstor i Margarita". Za film "Tren" dobio je priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moksvi 1978. Oktobarsku nagradu grada Beograda primio je 1972. godine za filmove "Majstor i Margarita" i "Tragovi crne devojke". Sedmojulsku nagradu SR Srbije zavredio j 1981. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije