STRADALE DESETINE HILJADA LJUDI I TEMELJ NACIONALNE KULTURE: Pre 83 godine Nemci su bombardovali Beograd i uništili Narodnu biblioteku Srbije

D. Bogutović - B. Subašić

06. 04. 2024. u 07:00

GRAD je pretvoren u oganj i dim, glasio je izveštaj Luftvafea nakon što je vedro nedeljno nebo od 6.30 do 6.45 ujutro, zatamneo dim Beograda koji su prvim bombama, topovima i mitraljezima razarale stotine nemačkih aviona.

СТРАДАЛЕ ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЉУДИ И ТЕМЕЉ НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ: Пре 83 године Немци су бомбардовали Београд и уништили Народну библиотеку Србије

Foto: Muzej Grada Beograda

U četiri naleta 468 lovaca i bombardera na prestonicu Srbije i Kraljevine Jugoslavije bacili su 197 tona razornih i zapaljivih bombi. Ginuli su civili, srušene su i izgorele stotine stambenih i zgrada institucija, među njima i Narodna biblioteka Srbije (NBS) na Kosančićevom vencu. Upravo tu je juče, tradicionalno obeleženo sećanje na 6. april 1941, na dan kada je u prah i pepeo pretvoreno i stotine hiljada knjiga i dragocenih rukopisa.

Venac i knjige na na tom mestu položili su direktor NBS Vladimir Pištalo i Manuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za zemlje Zapadnog Balkana, u prisustvu ambasadorke Nemačke Anke Konrad i državnog sekretara Ministarstva kulture Miodraga Ivanovića.

Foto: Vikipedija

Posledice nemačkog bombardovanja 1941.

Nova zgrada NBS u Skerlićevoj ulici podignuta je na godišnjicu bombardovanja 6. aprila 1973, podsetio je Pištalo a tim povodom legendarni ministar kulture Francuske Andre Malro poklonio je rukopis knjige "Glava od opsidijana" uz propratno pismo u kome je naveo: "Već u prvim časovima, bombardovan je grad bez objave rata. Uzeto je na desetine hiljada života, a sa njima i biblioteka - temelj nacionalne kulture. U spomen ovog događaja, odlučio sam da poverim rukopis obnovljenoj biblioteci. U sudbini vaše biblioteke vidim sudbinu vašeg naroda u kojem su kultura i sloboda jedno".

- Nova biblioteka je na neki način spomenik ovoj ovde - rekao je Pištalo. - Mihail Bulgakov je napisao da rukopisi ne gore. Nažalost gore. Na ovom mestu je izgorelo pola miliona knjiga koje su odražavale iskustva na prostoru od Venecije do Konstantinopolja, nestalo je oko 1.500 rukopisnih knjiga od 12. do 17. veka, stare štampane knjige... U knjigam su bili pohranjeni sećanje i mašta! Ovde se desio zločin protiv sećanja i mašte, ali to ne sme biti zločin protiv nade. Ne možemo vratiti knjige, ali se ne možemo ni odreći sećanja. Verujemo u prevazilaženje traume kroz saradnju, verujemo u evropsku budućnost naše dece, verujemo u ono što je Abraham Linkoln nazvao "bolji anđeli naše prirode".

SREDNjOVEKOVNI RUKOPISI

OTKAKO je ustanovljena početkom 19. veka, Narodna biblioteka Srbije često je menjala lokacije, a na Kosančićevom vencu bila je posle Prvog svetskog rata, kada je od Vlade dobila sredstva da kupi zgradu industrijalca Milana Vape. Zgrada nije bila namenski građena za biblioteku i bila je tesna, ali je u njoj dočekala Drugi svetski rat.

U bombardovanju Biblioteke nepovratno je uništeno 1.300 srednjovekovnih, oko 1.700 orijentalnih rukopisa, kompletna kartografska i grafička zbirka, lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika. Opstao je samo jedan srednjevekovni rukopis i to dragoceni Zbornik žitija taha monaha Marka iz 14. veka, pukom srećom, jer je pozajmljen istoričaru i akademiku Vladimiru Ćoroviću, kao i Zbirka muzikalija, koja je bila data na stalni revers Muzičkoj akademiji. 

Izražavajući veliko zadovoljstvo što može, u ime nemačke vlade da govori na mestu stare Narodne biblioteke, Saracin je istakao:

Foto: N. Skenderija

Ivanović, Konrad, Saracin i Pištalo juče na Kosančićevom vencu

- U razornom činu slepe agresije nemačka eskadrila nije samo uništila zgradu NBS, već i trezor znanja i pismenosti. Više od pola miliona knjiga, dragoceni rukopisi, mape, časopisi i arhivski dokumenti pretvoreni su u pepeo. Taj čin nije bio samo atak na ciglu i malter, već na dušu jednog naroda, udar na stubove srpskog identiteta i istorijskog pamćenja. Danas, kada stojimo u senci ove tragične istorije, želim da izrazim najdublje pokajanje i tugu u ime nemačkog naroda. Sa nepokolebljivom poniznošću priznajemo težinu zločina počinjenog protiv Kraljevine Jugoslaivije.

Ističući da ne možemo ponovo pisati prošlost, ali da je dužnost da se prizna iskreno i čovečno, Saracin je rekao:

- Mi moramo da priznamo tamna poglavlja naše istorije i da osiguramo da naučene lekcije prošlosti ne budu zaboravljene. Samo ako se hrabro suočimo sa prošloću, možemo da izgradimo budućnost zasnovanu na pravdi, pomirenju i obostranom razumevanju. To je neophodan korak kako bi se osiguralo da se slični zločini nikad ne ponove.

Pre 83 godine, u šest ujutro, dok su bombe ubijale hiljade civila, Hitler je u govoru rekao da "nemački narod nema nikakvog povoda da se bori protiv Hrvata i Slovenaca, ali želi da se obračuna s srpskom izdajničkom klikom u Beogradu koja misli da može Balkan po drugi put staviti na raspolaganje britanskom atentatu protiv evropskog mira".

Foto: Vikipedija

ZLOČINAC Aleksandar Ler

To je trebalo da opravda bombardovanje koje je po međunarodnom ratnom pravu bilo teroristički čin, jer je Beograd samo tri dana ranije proglašen za "otvoren grad" koji neće biti branjen u slučaju rata. Uprkos tome 4. vazdušna flota Trećeg rajha, pod komandom general-pukovnika Aleksandra Lera je od 6. do 12. aprila iz oko 620 bombardera razarala Beograd s oko 440 tona bombi. Hitlerovoj armadi se herojski i samoubilački suprotstavio Šesti lovački puk Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, koji je uništen u neprestanim borbama.

- Vazdušni napad na Beograd 1941, imao je prvenstveno političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko s ratom. To bombardovanje iz vazduha bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete - priznao je posle rata na suđenju nemački feldmaršal Evald fon Klajst.

Vođa Trećeg rajha, nekadašnji austrougarski vojnik, frustracije zbog srpke pobede u Velikom ratu je iskalio na beogradskim civilima. Pronađeno je oko 2.500 mrtvih, a nemačke okupacione vlasti procenile su da je više od 1.500 ostalo u ruševinama. Britanski obaveštajci su izvestili da je u bombardovanju uništena polovina grada, da su žrtve bile isključivo civilne i procenjivali da ih je bilo od 17.000 do 20.000. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave