TKA I VEZE PO UZORU NA STARE MAJSTORE: Zaječarac David Đorđević kreativnost izražava nitima (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

17. 03. 2024. u 21:04

ZAJEČARAC David Đorđević, student dizajna tekstila na master studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, nagrađen je Plaketom stručnog žirija na izložbi “Prenesi dalje”, koju je u Beogradu organizovala Sekcija za tekstil i savremeno odevanje ULUPDUS-a.

ТКА И ВЕЗЕ ПО УЗОРУ НА СТАРЕ МАЈСТОРЕ:  Зајечарац Давид Ђорђевић  креативност изражава нитима (ФОТО)

David Đorđević sa plaketom pored svog rada, Foto Ustupljene fotografije

Ovaj mladić, koji odlično i tka i veze, nagrađen je za svoj studentski rad „Bez naziva“.

- Reč je o radu koji je nastao 2023. kao deo diplomskih radova na predmetu Oblikovanje štampanog tekstila kod profesorke Ivane Veljović. U pitanju su gotovi materijali rađeni sito štampom i tehnikom devore, koja je specifična, jer razara tekstilnu površinu u željenom motivu - kaže David.

Materijal je taj koji je odredio strukturu dela, ali je David svoj rad oblikovao u skladu sa svojom inspiracijom, odajući počast srpskom srednjovekovnom freskoslikarstvu.

- Materijal je inicirao svaki sledeći postupak, samo idejno rešenje i njegovu namenu, ali je prva inspiracija meni bilo i ostalo srpsko srednjovekovno slikarstvo i freskoslikarstvo, ornamentika. Na beloj tkanini su ostale zlatne niti, na plavoj teget rese. U pitanju su odevne tkanine, a ova plava je neka vrsta kraljevskog plašta - dodaje ovaj mladić, čija su dela ljubitelji umetnosti mogli da vide i u revijalnom delu jubilarne, desete izložbe "100 žena - 100 minijatura", Etno-mreže, budući da je na prethodnoj devetoj bio jedan od deset nagrađenih autora i jedini muškarac kome je pripalo to odličje.

- Predstavio sam na toj izložbi deset minijatura u tehnici veza i zlatoveza, inspirisanih arheološkom građom "Feliks Romulijane", jer je inspiracija za tu nagrađenu minijaturu bio mozaik sa predstavom Dionisa, boga vina i hedonizma, iz kasnoantičke palate u Gamzigradu, mesta u blizini mog rodnog Zaječara - dodaje ovaj mladi autor.

Spoj tehnika

KAKO je primetio i žiri, nagrađeni rad "Bez naziva", predstavlja integraciju tradicionalnih tehnika sa savremenim konceptima, i istražuje mogućnost tekstila kroz umetnički izraz.

Ni toj, ali ni ovoj se nagradi, veli, nije nadao. Na fakultetu je naučio da veze i tka, da istraži brojne tehnike i mogućnosti tekstila i upravo tom različitošću iskaže svoje ideje, po uzoru i na svoje bake, koje su i same znale da vezu, heklaju, tkaju, fasciniran lepotom ručnog rada.

- Nisam očekivao plaketu jer je to institucija koja je značajna za nas studente, a pogotovu što sam mislio da je dobijaju uglavnom formirani umetnici. Time mi je i još draža - dodaje mladi umetnik, nagrađivan i na konkursima Umetničke škole u Leskovcu, koji je 2018. bio finalista mladih dizajnera Serbia Fashion Week u Novom Sadu, što mu je i bio motiv da dublje zakorači u svet primenjene umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)