SUROVA ODMAZDA ZBOG UBISTVA NEMAČKOG MAJORA: U Alibunaru nedavno podignuto skromno spomen-obeležje palim vojnicima kraljevine Jugoslavije

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

06. 02. 2024. u 08:00

NAKON pada Vršca 11. aprila 1941, nemačke okupacione trupe, koje su u Jugoslaviju ušle iz Rumunije, istog dana krenule su u osvajanje Beograda. Na tom putu jedini ozbiljniji otpor doživeli su u Alibunaru, gde im se u neravnopravnoj borbi suprotstavilo oko 40 vojnika 4. vršačkog konjičkog puka vojske Kraljevine Jugoslavije. Posle kratke, ali žestoke borbe, SS-ovci su ih sve porobili i istog dana kao ratne zarobljenike streljali.

СУРОВА ОДМАЗДА ЗБОГ УБИСТВА НЕМАЧКОГ МАЈОРА: У Алибунару недавно подигнуто скромно спомен-обележје палим војницима краљевине Југославије

Foto: D.Dakić

U znak sećanja na ove žrtve, JKP "Univerzal" iz Alibunara je 83 godine nakon tog zločina napravio skromno spomen-obeležje posvećeno stradalim vojnicima. Metalni krst i spomen-ploča, oivičeni niskim stubovima, simbolično su postavaljeni na mestu na kom su ovi junaci stradali i bili pokopani - sa leve strane puta, na izlazu iz sela Banatski Karlovac prema Vladimirovcu.

- Inicijativa za obeležavanje ove masovne grobnice potekla je od jednog monaha iz vršačkog manastira Veliko Središte, koji je ukazao na to da tu počivaju neopojane duše. Mi smo, uz podršku lokalnog crkvenog odbora, obeležje napravili kako smo znali i umeli. Ideja je da svakog 11. aprila, počevši od ove godine, crkveni velikodostojnici tu održavaju pomen i polože vence - kaže, za "Novosti", Dušan Dakić, direktor JKP "Univerzal".

Krv tekla iz crkve

SRPSKA pravoslavna crkva u Alibunaru je od prvog dana okupacije bila pretvorena u sabirni logor. Dok su brojni zatvoreni civili nekoliko dana u unutrašnjosti svetinje čekali svoju egzekuciju, u porti je već bila napravljena masovna grobnica. Kažu da je krv ubijenih tekla kroz crkvena vrata.

Nije to, međutim, bio jedini masovni zločin, koji su SS-ovci počinili tog 11. aprila u opštini Alibunar. Zbog ubistva svog majora, pobili su oko 200 običnih građana, među kojima je bio i bolničar sa trakom Crvenog krsta. Deo tih civila sahranjen je u masovnoj grobnici zajedno sa vršačkim vojnicima, a deo u porti crkve u Alibunaru, gde je spomen-obeležje postavljeno odmah posle rata.

 

Metak iz kafane

- NAKON ulaska nemačkih trupa u Alibunar, prvi metak se začuo iz kafane. Srbin Svetozar Tomić tu je ubio nemačkog majora, što je toliko razbesnelo okupatore da su odmah organizovali odmazdu. Bila je to prva masovna odmazda nemačke vojske na teritoriji Jugoslavije u Drugom svetskom ratu - objašnjava Dragoljub Đorđević, predsednik SUBNOR Vršac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave