PA SE NEGDE ODVUKJA DA DOVUKUJU NEKE STARUDIJE: Ovaj Vlasotinčanin je prikupio i ostavio za sobom najveću etnološku zbirku na Balkanu

Игор Митић
Igor Mitić

16. 01. 2024. u 10:46

VLASOTINČANIN Hristifor Crnilović Kica (1886-1963) za svoje sugrađane bio je čudak, izložen nerazumevanju, podsmesima i neprihvatanju u toj meri da su njegovi sugrađani nestašnu decu plašili njime.

ПА СЕ НЕГДЕ ОДВУКЈА ДА ДОВУКУЈУ НЕКЕ СТАРУДИЈЕ: Овај Власотинчанин је прикупио и оставио за собом највећу етнолошку збирку на Балкану

foto: privatna arhiva

Za njih je Kica bio neko "kuj se pa negde odvukuja da dovukuje neke starudije...", a samo za retke simbol požrtvovanosti i samoodricanja koji je, živeći u svom svetu, želeo da sačuva od zaborava kulturno nasleđe i običaje Srba na prostoru današnje Severne Makedonije, južne Srbije i Kosova i Metohije. Mala sredina nije trpela ljude ispred svog vremena.

Podrugljivo su ga zvali Pustood, ali Hristifor živi i posle smrti zahvaljujući tome što je svoj život "slagao u drvenim sanducima" i tako iza sebe ostavio najveću etnološku zbirku na Balkanu sa 2.600 različitih predmeta. Kica je, na konju, lutao brojnim selima i prikupljao narodne nošnje, upotrebne predmete, ručne radove, nakit, stari novac, oružje, duboreze, kandila i druge religijske predmete...

Rođen je u porodici Prokopija Đokića Crnila, imućnog vlasotinačkog trgovca. Uz njegovu podršku završio je Kraljevsku umetničku akademiju u Minhenu. Radio je kao profesor umetnosti u Negotinu, Skoplju i Aleksincu, ali je letnje raspuste koristio za misiju koju je sam sebi postavio. Sve je počelo kada se ovaj junak, iz bataljona 1.300 kaplara, vratio u otadžbinu, a nakon što je preživeo albansku golgotu. Pored ljubavi prema slikarstvu, tada počinje da ga okupira etnografski rad. Živeo je skromno. Kažu da je štedeo na jelu i odelu, kako bi parama od profesorske plate mogao da kupuje ćilime, vezove i druge ručne radove. Najveći broj predmeta koje je prikupio potiče iz 19. veka, ali među prikupljenim nakitom ima i naušnica starih i po 600 godina.

foto: privatna arhiva

Hristifor Crnilović - autoportet

- Svako ko se upozna sa njegovim životom i zaostavštinom ostane bez reči. Njena vrednost nije samo u brojnosti predmeta, nego i u načinu istraživanja i prikupljanju podataka. Zbirku su Kici tražili iz Pariza i rodnog Vlasotinca, ali je ustupio Beogradu, pod uslovom da bude izložena kao posebna celina - ispričao nam je Nebojša Ilić Ilke, autor nagrađivanog dokumentarnog filma o ovom čoveku.

Posle višemesečnog istraživanja film je počeo citatom: "Postoje ljudi, naizgled neobični, osuđeni na svaku muku, ali ne i na zaborav". O tome se brine i Etnografski muzej u Beogradu, koji je za smeštaj Crnilovićeve zbirke obezbedio i renovirao Manakovu kuću. Kica je izrađivao i etničke karte i, na osnovu prvenstveno ženske narodne nošnje, sam je izdvojio tri kompleksa: moravski, vardarski i šopski. Hristifor Crnilović je poslednje dane života proveo u kući svoje sestre Leposave Stamenković u Vlasotincu, gde su dve sobe pretvorene u njegov atelje i mračnu komoru, dok je o etnološkoj zbirci brigu vodila njegova sestra Zora. „

Među "Sinovima vlasotinačkim"

ŠEST decenija od smrti svog nepravedno skrajnutog sugrađanina Vlasotinčani su obeležili tako što su mu podigli spomenik. U njegovu čast priređena je i izložba slika, a na keju Vlasine našao se i Kicin lik među "Sinovima vlasotinačkim". I leskovački Narodni muzej je istim povodom priredio gostujuću izložbu Kicinih predmeta prikupljenih u ovom gradu i njegovoj okolini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)