KRST IZ DONJE GRADINE NOSE U NORVEŠKU: Obeležje za 33 srpske dece stradale u logorima u Skandinaviji

J. Stojković

27. 06. 2023. u 15:05

NA inicijativu potomaka srpske dece stradale u logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata, Branka Dimovića Dimeskog, književnika sa Kosova i Metohije, i dr Johanesa Solberga, teologa iz Norveške, izrađen je "Časni krst" koji će iz Spomen-područja Donja Gradina krenuti put ove skandinavske zemlje i biće postavljen u spomen-parku u Trondhajmu, na Vidovdan.

КРСТ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ НОСЕ У НОРВЕШКУ: Обележје за 33 српске деце страдале у логорима у Скандинавији

Foto: Privatna arhiva

Na groblju u ovom gradu počivaju srpski logoraši umoreni u norveškim logorima, a među njima i stradala srpska deca, o čijoj sudbini se snima dokumentarni film "33 anđela" u norveško-srpskoj produkciji. Ekipa filma snimiće u Donjoj Gradini i ovo svojevrsno odavanje pošte stradaloj deci i postavljenje "Časnog krsta" u Norveškoj.

Branko Dimović naglašava da je posle 80 godina od stradanja srpske dece vrlo važno da se očuva sećanje na njih i da se ispravi nepravda, jer još ne postoji nijedno spomen-obeležje toj nevino stradaloj srpskoj deci:

Foto: Privatna arhiva

- Ovaj krst ima mnogo veću vrednost od eventualnih skupih spomenika i postamenata. Od drveta je, ručno je izrađen i što je najvažnije juče je osveštan u crkvi u Drakseniću kod Kozarske Dubice.

Naši sagovornici tvrde da su u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata najveći broj stradalih zapravo bili Srbi.

- Sa time se slažu i srpski i norveški istoričari, a mi danas nemamo nijedan spomenik sa jasnim obeležjem koji ukazuje na ovu činjenicu - priča Dimović. - Zato je nošenje ovog krsta iz stradalnog područja Kozare i Potkozarja na drugo mesto gde je umoreno mnogo naših sunarodnika, istorijski trenutak i vrlo bitan korak ka ispravljanju velike nepravde kada govorimo o stradanju srpskog naroda u nacističkim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata.

Foto: Privatna arhiva

Ovo će biti i prilika za potomke stradalih Srba da ubuduće, a neki od njih i prvi put posle 80 godina, dođu u Norvešku i posete mesta gde se nalaze seni njihovih predaka.

Panel i svedočanstva u Gradiški

U GRADIŠKI, gde ovih dana ekipa dokumentarnog filma "33 anđela" snima dragocena svedočanstva i materijal, biće održan i kulturni panel na kome će govoriti direktor projekta "33 anđela" Branko Dimović, reditelj Goran Vukčević, saradnik na scenariju Milka Kajganić, istoričar Knut Flovik Toresen i teolog dr Johanes Solberg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove