PRODUŽIO ŽIVOT SINU: Vranjanac zahvaljujući ocu dobio zdrav bubreg

D. MILjKOVIĆ

10. 04. 2023. u 17:51

VRANjANAC Miljan Bajramović je, zahvaljujući svom ocu, dobio šansu za novi, kvalitetniji život jer je nakon višegodišnjih dijaliza dobio zdrav - tatin bubreg.

ПРОДУЖИО ЖИВОТ СИНУ: Врањанац захваљујући оцу добио здрав бубрег

Foto Privatna arhiva

Ovo je prva srodnička transplantacija bubrega u ovoj godini, a više od trideset ljudi činilo je tim sastavljen od nefrologa, urologa, vaskularnih hirurga, anesteziologa i pratećeg medicinskog osoblja niškog Univerzitetskog kliničkog centra.

- Pored ograničenja u jelu i piću, opterećenje je bila i dijaliza svakog drugog dana. Sada je sve drugačije i verujem da za mene i moju porodicu počinje jedan neuporedivo bolji period u životu - kaže Miljan, koji se uspešno oporavlja na Klinici za nefrologiju.

Ceo poduhvat zahtevao je veliki angažman celog medicinskog tima, pre svega u samoj obradi, kako donora, tako i potencijalnog recipijenta. Kako objašnjava prof. dr Branka Mitić, rukovodilac Klinike za nefrologiju, sve je moralo da bude savršeno kako bi se sigurno ušlo u hiruršku intervenciju, koja je sama po sebi, već jedan ogroman stres i za pacijenta, ali i za angažovane medicinare.

Foto Privatna arhiva

EFIKASNI Dr Branka Mitić

- U ovom slučaju, u pitanju je par koji je nama upućen iz Zdravstvenog centra Vranje, koji smo mi kompletno obradili za živu, srodničku transplantaciju. Otac je tridesetogodišnjem sinu, koji spada u veoma mlade pacijente, donirao bubreg. Pre toga se duže od tri godine dijalizirao i ovo je zaista jedan novi život i za njega i za njegovu porodicu - navodi doktorka Branka.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se trenutno oko 700 nefroloških bolesnika nalazi na listi čekanja za transplantaciju bubrega. Dvogodišnja pandemija znatno je usporila ove operacije, ali lekari sada očekuje da se one ustale jer postoji zainteresovanost države da ove programe podrži.

DUŽINA "RADA"

PREMA nekim podacima, deset godina posle transplantacije presađeni bubreg funkcioniše kod oko 75 odsto bolesnika koji su dobili bubreg od živog davaoca. Najduže zabeleženo funkcionisanje presađenog bubrega do sada jeste 35,5 godina. Realno je očekivati da će sa najnovijom generacijom imunosupresivnih lekova, koji su danas na raspolaganju, ovi rezultati biti još bolji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)