ŠTIĆENICI VP DOMA U KRUŠEVCU VRSNI CVEĆARI: Šareni buketi iz "Sivog doma" (FOTO)

S.BABOVIĆ

09. 03. 2023. u 15:15

VIŠE od 50.000 sadnica dobili su štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu za godinu dana, a mnogima je promenila život obuka iz cvećarstva, koja se već pet godina organizuje u ovoj ustanovi.

ШТИЋЕНИЦИ ВП ДОМА У КРУШЕВЦУ ВРСНИ ЦВЕЋАРИ: Шарени букети из Сивог дома  (ФОТО)

Foto:S.Babović

Štićenici su dobili jedinstvenu šansu da se gotovo sigurno zaposle odmah po izlasku na slobodu, budući da je cvećar deficitarno zanimanje. Koliko im dobro ide, pokazali su juče na Trgu mladih u Kruševcu, gde je njihov štand u okviru festivala cveća povodom Dana žena, bio ubedljivo najposećeniji.

- Broj sadnica raste svake godine,a samo ove, imamo više od 50.000 - predočava za „Novosti“ Miloš Ristić, upravnik VP doma.- Sve radionice i stručne obuke bazirali smo na deficitarnim zanimanjima. Većina štićenika nastavi da se bavi radom za koji su obučeni u našoj ustanovi. Učestvujemo na svim većim sajmovima hortikulture, u aprilu smo u Beogradu, izlažemo u Kruševcu, Kragujevcu, Sokobanji ,Požarevcu, a naše cveće se može videti u raznim državnim insitucijama, veliki smo donatori naših obdaništa.

Proizvodnja cveća u VP domu je do te mere porasla da je u saradnji sa organizacijom „Help“ obezbeđen još jedna plastenik. Razmišlja se o gajenju začinskog bilja. Trenutno se u plasteniku od 1.000 kvadrata zalivaju belagone, verbene, nemesije, lobelije,karanfili i na desetine drugih vrsta ukrasnog i saksijskog cveća.

- Nisam imala nikakvih predznanja o cvećarstvu, pohađam radionicu tri meseca i već sam dosta naučila -svedoči za „Novosti“ štićenica A.J.(17).- Naučila sam da raspoređujem vrste biljaka, da sadim, da ih negujem.Sve mi se čini jako lepo. Nikada nisam razmišljala da se bavim cvećarstvom,ali sada je druga stvar. Želela bih kada izađem da se bavim ovim poslom.

Za pravog cvećara potrebna je ljubav prema cveću.

-Ova deca upravo to imaju-priča za „Novosti“ Jelena Miletić,instruktor cvećarstva.-Trude se, rade kao jedan. I mi uživamo zajedno sa njima. Veoma su motivisana za rad.

Štićenici se obučavaju za razne faze sadnje i gajenja cveća u modernom plasteniku VP doma, gde se izvršava jedna od najtežih vaspitnih mera za maloletnike u trajanju od ne manje od šest meseci i ne duže od četiri godine. Plastenik ima savremeno regulisanje temperature, hlađenje i grejanje po potrebi, mogućnost zasenčenja radi spuštanja toplote, a koristimo i vrlo modernu opremu za prihranu i navodnjavanje.

Za realizaciju cele ideje dobili su i snažnu podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija,ali i samog grada Kruševca, čije balkone neretko krasi saksijsko cveće iz VP doma.Obuka za cvećare samo je jedna od brojnih u ovoj zstanove,gde se štićenici osposobljavaju i za druge deficitarna zanimanja, poput rada na CNC mašinama,strugovima,a pohađaju i molerske,zidarske i stolarske radionice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!