TIKVICE U SLATKO-KISELOM SOSU: Recept za salatu za sve prilike
Osvežavajuće, blago ljutkaste i mirisne – tikvice u slatko-kiselom sosu savršene su uz meso sa roštilja, kao prilog za večeru ili kao zimnica u tegli. Jednom kada ih probate, postaće stalni gost vaše trpeze.
FOTO: Novosti
Sastojci:
- 2 kg mladih tikvica
- 2 crvene paprike
- 3 šargarepe
- 2 crna luka
- 1 glavica belog luka
- 2 ljute papričice (po želji)
- 200 ml 10% alkoholnog sirćeta
- 200 ml ulja
- 300 gr šećera
- 250 ml paradajz pasate (ili razblaženog pirea)
- 2 kašike soli
- 2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica čili praha (po želji)
- šaka svežeg peršuna
- susam za posipanje
Priprema:
Tikvice isecite na polumesece, šargarepu na trakice, crni luk na kriške, beli luk izgnječite, a čili sitno iseckajte. U velikoj šerpi prokuvajte sirće, ulje, šećer, paradajz, so i biber. Dodajte povrće i kuvajte oko 20 minuta, povremeno mešajući. Umešajte seckani peršun i začine po ukusu. Poslužite posuto susamom ili vruće sipajte u sterilisane tegle i ostavite da se marinira 15 minuta.
Savet:
Ove tikvice su jedna od onih zimnica koje uvek prve nestanu iz ostave – najbolje se slažu uz meso, pirinač ili u sendviču umesto salate.
Prijatno!
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
Komentari (0)