KREMAST I OSVEŽAVAJUĆI: Mus od kajsije

Bojana Jovanović

16. 07. 2025. u 16:00

Mala doza konjaka ovom desertu daje posebnu notu. Ukoliko ga spremate i za najmlađe, slobodno izostavite alkohol, ukus će i dalje biti lep.

КРЕМАСТ И ОСВЕЖАВАЈУЋИ: Мус од кајсије

Foto Shutterstock

Potrebno je:

  • 750 g kajsija
  • 100 g šećera
  • 5 g želatina
  • 2 kašike konjaka
  • 1 belance
  • 20 g vanilin šećera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 60 g šećera
  • nekoliko kajsija za ukras

Kajsije operite, prepolovite i očistite od koštica. Stavite ih u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, i u svaku polovinu dodajte po malo šećera. Pecite ih oko 15 do 20 minuta, u zavisnosti od zrelosti voća, u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Malo ih prohladite, pa ih sameljite u blenderu (slobodno dodajte nekoliko kašika vode ako vidite da ne možete da dobijete pire). Dok se kajsije peku rastvorite želatin sa nekoliko kašika vode i pustite da nabubri. Dodajte dve kašike konjaka, pa posudu sa želatinom stavite u toplu vodu da bi se otopio. Zatim ga sipajte u pire od kajsija, sve dobro mikserom umutite i stavite u frižider da se stegne. Kada voće počne da se stegne, umutite belance sa vanilin šećerom, pa stavite na stranu. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, dodavajući, malo po malo, šećer. Potom umućenu slatku pavlaku i belance sjedinite sa kajsijama, koje su počele da postaju želatinaste. Tako dobijenu smesu sipajte u posudice za desert i stavite u frižider da se hladi, najmanje tri sata. Neposredno pred posluženje ukrasite polutkama kajsija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIŽE SEZONA LAVA: 3 horoksopska znaka očekuju velike promene, a jedan datum je kljuičan