KREMAST I OSVEŽAVAJUĆI: Mus od kajsije
Mala doza konjaka ovom desertu daje posebnu notu. Ukoliko ga spremate i za najmlađe, slobodno izostavite alkohol, ukus će i dalje biti lep.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 750 g kajsija
- 100 g šećera
- 5 g želatina
- 2 kašike konjaka
- 1 belance
- 20 g vanilin šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 60 g šećera
- nekoliko kajsija za ukras
Kajsije operite, prepolovite i očistite od koštica. Stavite ih u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, i u svaku polovinu dodajte po malo šećera. Pecite ih oko 15 do 20 minuta, u zavisnosti od zrelosti voća, u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Malo ih prohladite, pa ih sameljite u blenderu (slobodno dodajte nekoliko kašika vode ako vidite da ne možete da dobijete pire). Dok se kajsije peku rastvorite želatin sa nekoliko kašika vode i pustite da nabubri. Dodajte dve kašike konjaka, pa posudu sa želatinom stavite u toplu vodu da bi se otopio. Zatim ga sipajte u pire od kajsija, sve dobro mikserom umutite i stavite u frižider da se stegne. Kada voće počne da se stegne, umutite belance sa vanilin šećerom, pa stavite na stranu. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, dodavajući, malo po malo, šećer. Potom umućenu slatku pavlaku i belance sjedinite sa kajsijama, koje su počele da postaju želatinaste. Tako dobijenu smesu sipajte u posudice za desert i stavite u frižider da se hladi, najmanje tri sata. Neposredno pred posluženje ukrasite polutkama kajsija.
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
Komentari (0)