RECEPT ZA RAFAELO ROLAT: Neodoljiva poslastica budi sva čula, kao stvorena za slavsku trpezu
Klasik među kolačima i provereno dobar spoj čokolade i kokosa - nema mesta za greške.
 
                                                                                    Foto: Profimedia
Sastojci:
 
- Jaja 4
- Šećer 100 g
- Brašno 100 g
- Kakao 30 g
- Prašak za pecivo 1 kašičica
- So prstohvat
Za beli krem od kokosa:
- Mleko 400 ml
- Šećer 100 g
- Gustin 50 g
- Kokos 100 g
- Maslac 200 g
- Vanilin šećer 1 kesica
Priprema:
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, lagano mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i ravnomerno je rasporedite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, ili dok kora ne bude pečena (proverite čačkalicom). Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i odmah je prebacite na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu. Urolajte koru zajedno sa krpom i ostavite da se potpuno ohladi.
U šerpi zagrejte 300 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom dok ne provri. U preostalih 100 ml mleka razmutite gustin dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte ovu smesu u provrelo mleko, neprestano mešajući dok se ne zgusne. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte kokos. Dobro izmešajte i ostavite da se smesa potpuno ohladi. Kada se smesa ohladi, umutite omekšali maslac dok ne postane kremast, a zatim ga postepeno dodajte u smesu sa kokosom, mešajući dok ne dobijete gladak krem.
Pažljivo odmotajte ohlađenu čokoladnu koru i ravnomerno nanesite beli krem od kokosa preko cele površine. Ponovo urolajte koru, ovaj put bez krpe, formirajući rolat. Umotajte rolat u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se stegne. Pre serviranja, po želji pospite rolat šećerom u prahu ili prelijte čokoladnim prelivom. Isecite rolat na kriške i poslužite.
(superrecepti)
Preporučujemo
 
                    
                    ŽERBO ROLAT: Jedna od onih starinskih neodoljivih poslastica kojima je teško odoleti
12. 01. 2025. u 11:00Novosti online
 
                    
                    NES ROLAT: Sočna poslastica i savršena kombinacija kafe i čokolade
02. 11. 2024. u 07:00
 
                    
                    KREM ROLAT: Kolač koji se pravi lako, a oduševljava sve goste
19. 09. 2024. u 15:45
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)