RECEPT za najsočniju baklavu sa pistaćima: Ovakvu do sada niste jeli!

Novosti online

04. 06. 2023. u 07:00

SLATKA poslastica iz Turske koja će oduševiti celu porodicu

РЕЦЕПТ за најсочнију баклаву са пистаћима: Овакву до сада нисте јели!

Foto: Shutterstock

BAKLAVA SA PISTAĆIMA - sastojci:

 800 gr kora za baklavu, 300 gr mlevenih oraha, 150 gr mlevenih pistaća, 4 kasike griza, 4 kašike šećera, 150ml ulja za premazivanje kora, 150 gr sećera za posipanje kora i još 150 ml ulja i 150 gr maslaca za zalivanje baklave.

Trik koji će vam pomoći da se baklava ne prepeče: Kada poslažete sve kore i filove, stavite još jednu koru preko, koja će biti zaštita tokom pečenja.

BAKLAVA SA PISTAĆIMA - priprema: 

1) Prvo pripremite šerbet tako što ćete pomešati 800 ml vode i 800 grama šećera. Kuvajte 15-20 minuta i pred kraj, dodajte sok od jednog limuna. Ostavite šerbet da se ohladi, jer se za prelivanje koristi isključivo hladan.

2)  Pleh premazati uljem. Kore izrezati na veličinu pleha. Orahe, pistaće, griz i sećer izmešati. Prvo poređajte 3 kore, premazane samo uljem i šećerom. Četvrtu koru posuti mešavinom oraha,pistaća, griza i šećera. Petu samo sećerom i uljem, šestu mešavinom. I tako sve dok se ne potroši smesa. Na kraju premazati 3 kore samo uljem i šećerom, isto kao i na početku. Ostaviti po strani jednu celu koru. Baklavu iseći u željenom obliku. Zagrejati 150 ml ulja i 150 gr maslaca, pa preliti preko isečene baklave. Preko baklave staviti onu jednu koru koju smo izdvojili, prekriti baklavu, kako ne bi izgorela tokom pečenja.

3) Peče se na 220 stepeni, oko 50 minuta. Za najbolje rezulate, nakon prvih deset minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni, a da pred sam kraj vratite na 220 stepeni. Kada se ispeče, skinite zaštitnu koru, prelijte šerbetom i ostavite da se ohladi.

Dekorisati seckanim ili mlevenim pistaćima.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi