POSLASTICE SA NARANDŽOM: Recepti za 5 brzih kolača

V. N.

20. 05. 2023. u 11:12

UKOLIKO ste ljubitelji pomorandži ovi kolači su za vas.

ПОСЛАСТИЦЕ СА НАРАНЏОМ: Рецепти за 5 брзих колача

Foto: Free Images Pixabay

Rolat filovan kremom

Potrebno je za koru: 4 jajeta, 1/2 narendane kore narandže, kesica vanilin- šećera, 150 g brašna, 150-200 g šećera, 7 kašika hladne vode, kesica praška za pecivo

Za fil: rendana kora narandže, sok od dve ceđene narandže, 150 g šećera, kesica vanilin- šećera, 700- 1000 g mladog i neslanog sira

Pomešajte sve sastojke za koru, osim belanaca koja ćete posebno umutiti u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Šne dodajte u preostalu masu pažljivo da belanca ne splasnu. Testo sipajte u veliki pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15 minuta, dok kora ne porumeni. Sitno narendajte koru jedne narandže, iscedite sok od dve narandže, pomešajte sa 150 g šećera i kuvajte na šporetu dok ne dobijete gust sirup. Sir propasirajte na krupnijoj cediljki kako bi se odstranile eventualne grudvice, pomešajte ga sa pripremljenim sirupom i vanilin-šećerom. Razvucite providnu foliju, pospite kristal-šećerom, preko toga stavite pečenu koru, pa je ravnomerno premažite filom. Lagano uvijte u rolat (skinite višak fila) a zatim u providnu foliju. Rolat stavite u frižider da se dobro stegne preko noći

* * * * * * * * *

Osvežavajući mus

Potrebno je: 1 l svežeg mleka, pakovanje gustina, 4 jajeta, 10 kašika šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 60 g maslaca i 2 pomorandže

Odvojte žumanca i umutite ih viljuškom. Belanca izmiksajte u čvrst sneg, dodajte četiri kašike šećera, pa ih dodatno umutite na pari, dok ne dobijete gust krem. Od ukupne količine mleka odvojite 1 šolju i u tome rastvorite gustin, zatim dodajte jedno po jedno žumance i dobro umutite. U preostalo mleko sipajte 6 kašika šećera i ugrejte na šporetu da se šećer istopi. U vruće mleko, u tankom mlazu, dodajte skrob sa žumancima, uz neprestano mešanje na umerenoj temperaturi dok ne dobijete gladak fil. U vruć fil dodajte maslac i vanilin-šećer, pa promešajte dok se ne rastopi i dobro sjedini.

Ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi, a onda dodajte umućena belanca. Krem sipajte u čaše. Pospite narendanom korom pomorandže, čokoladnim mrvicama ili dekorišite po želji.

* * * * * * * * *

Torta sa pečenim korama

Potrebno je za kore: 6 jaja, 120 g šećera, 120 g mlevenih oraha, 120 g oštrog brašna i rendana kora jedne pomorandže

Za fil: 2 kesice pudinga od vanile, 1/2 l mleka, 5 kašika šećera, pomorandža i 200 g margarina

Još: dve kesice šlaga i mleko (količina prema uputstvu)

Umutite mikserom žumanca sa šećerom. Dodajte brašno, mlevene orahe, rendanu koru pomorandže (koju ste prethodno dobro oprali) i posebno umućena belanca. Lagano pomešajte, masu sipajte u veći pleh, obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata. Kada se kora ohladi, isecite je na tri dela, pa pripremite fil. Puding skuvajte sa mlekom, šećerom i narendanom korom od pomorandže.

Ostavite da se ohladi, a zatim dodajte margarin koji ste prethodno umutili sa sokom od pomorandže. Filujte kore i premažite celu tortu. Umutite dva šlaga i filujte. Poslužite sutradan, kada se torta dobro stegne

* * * * * * * * *

Čizkejk

Potrebno je za podlogu: 250 g mlevenog keksa, 100 g putera i oko 50 ml soka ili mleka

Za fil: 300 g nemasnog i neslanog krem sira, 300 g slatke pavlake, 150 ml ceđenog soka od narandže, 100 ml ceđenog soka od limuna, 170 g šećera u prahu i 6 listića belog želatina

Za preliv: 2 dl proceđenog soka od narandže, kašičica gustina, kašičica šećera, 3 listića belog želatina

Mleveni keks pomešajte sa rastopljenim puterom i toplim mlekom, napravite koru i utisnite je na dno kalupa za čizkejk. Ostavite u frižideru dok napravite fil. Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite pet do sedam minuta. Zagrejte malo sok od narandže. Skinite sa ringle, pa u soku rastopite želatin. Dobro promešajte da se želatin rastopi i dodajte ostatak soka. Izmiksajte zajedno krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa polako dodajte sok sa želatinom. Krem stavite preko podloge od keksa i dobro poravnajte.

Vratite u frižider da se stegne. Za preliv zagrejte sok od narandže, dodajte gustin i šećer koji ste prethodno rastvorili u malo soka (od ukupne količine) i kuvajte dva minuta. Skinite sa ringle, pa u vrelom soku rastopite želatin koji ste prethodno potopili u hladnu vodu i ocedili. Ostavite da se ohladi. Voćnim prelivom od narandže prelijte krem. Vratite u frižider da se dobro stegne.

* * * * * * * * *

Sočan i brz kolač

Potrebno je: veća pomorandža, 250 g šećera, 3 jajeta, 1 dl suncokretovog ulja, 180 ml jogurta, 250 g brašna, kesica praška za pecivo, kesica vanilin-šećera, prstohvat soli i šećer u prahu za pospanje

Pleh ili kalup za kolač obložite papirom za pečenje, a bočne stranice namažite maslacem. U blender stavite pomorandžu isečenu na kocke (neoljuštenu, s korom) i dobro je usitnite. Zatim umutite mikserom jaja i šećer i dodajte usitnjenu pomorandžu. Sipajte ulje i jogurt, kratko mutite, dodajte brašno, vanilin-šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Promešajte lagano da se svi sastojci dobro sjedine. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 35-40 minuta. Pre nego što poslužite kolač, pospite preko šećer u prahu.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo