ORIGINALAN KAFANSKI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Osvežavajuća i jednostavna, a sastoji se od svežeg povrća i sira

Novosti online

28. 12. 2023. u 18:14

ŠOPSKA salata je proglašena najpopularnijim nacionalnim jelom Evrope.

ОРИГИНАЛАН КАФАНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ШОПСКУ САЛАТУ: Освежавајућа и једноставна, а састоји се од свежег поврћа и сира

Foto Shutterstock

Šopska salata je popularno jelo karakteristično za balkansku kuhinju, posebno u Bugarskoj i Srbiji. Ova salata je osvežavajuća i jednostavna, a sastoji se od svežeg povrća i sira.

Već decenijama predstavlja omiljeni dodatak svakog većeg obroka u Srbiji, treba reći da je šopska salata tradicionalno jelo balkanske kuhinje i da je kao svoje nacionalno jelo najviše ističu Bugari, ali i Makedonci, Srbi, kao i pojedini Turci i Grci.

Evo osnovnog recepta za pripremu Šopske salate:

Potrebno:

* 3-4 paradajza

* 1-2 krastavca
* 1 crvena paprika
* 1 glavica crnog luka
* 200 g feta sira
* Maslinovo ulje
* Sirće (najčešće se koristi vinski ili jabučno sirće)
* So i biber po ukusu
* Peršun za dekoraciju

Priprema:

- Operite i iseckajte paradajz, krastavce, crvenu papriku i crni luk na sitne komade.

- Feta sir naseckajte na kockice.

- Pomešajte iseckano povrće i sir u većoj činiji.

- Dodajte maslinovo ulje i sirće prema vašem ukusu. Počnite s manjim količinama pa dodajte prema potrebi.

- Posolite i pobiberite po ukusu.

- Nežno promešajte sastojke kako biste ravnomerno rasporedili ulje, sirće i začine.

- Dekorišite seckanim peršunom.

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!